Afbeelding
(Foto: Frits van Eck)

Opsteker voor het Museum van Egmond

EGMOND AAN ZEE - Het Museum van Egmond ziet er ineens veel rijker uit na de aankoop van twee prachtige grote werken van de schilder Roeland Koning: 'Aardappelrooiers' uit 1925 en 'Kerkgang' uit 1927. Een buitenkans met medewerking van de eigenaars uit Wassenaar en Amsterdam die vonden dat deze schilderijen in Egmond aan Zee thuishoren en niet de hoofdprijs vroegen. Ze zijn met veel enthousiasme direct opgehangen, inmiddels samen met nog vier werken van Roeland Koning die de kerkzaal een geheel ander aanzien geven. In de schuitenschuur hangen bovendien tijdelijk twee replica's van indrukwekkende portretten die het koninklijk huis in bezit heeft in het originele ook grote formaat. Wie ze wil zien kan maar beter nog dit seizoen langs komen.

Tekst Carla Kager

Vorig jaar heeft de Roeland Koning expositie (zonder de twee nieuwe werken) veel extra bezoekers en mooie reacties opgeleverd. Een Bergense kunsthandelaar wist na het seizoen nog een van de laatste boeken 'Roeland Koning en de Derpers' te bemachtigen. Hij verklaarde bijzonder verrast te zijn door de hoge kwaliteit van het werk van de kunstenaar en kon niet begrijpen dat hij daar niet eerder van op de hoogte was. Nu heeft hij zelf al enkele - niet Egmondse - 'Roeland Konings' in zijn bezit.

Bewogen levens

Kunstschilder Roeland Koning (1898 - 1985) kwam in 1924 met zijn jonge gezin in Egmond aan Zee aan de rand van de Noordduinen wonen en werken in een zomerhuisje waar een atelier werd bijgebouwd. Hij zag dagelijks de Derpers voorbijgaan naar hun landjes en zo moet hij ook met Aris en Jannetje Krab in contact zijn gekomen.

Hij zag dagelijks de Derpers voorbijgaan naar hun landjes

Roeland

De meeste Egmonders wilden zich niet laten portretteren, maar zij dus wel en Roeland Koning deed dat met grote inzet en luisterde naar hun verhalen. Hij was begaan met deze mensen die meemaakten wat zovele Derpers moesten doormaken en dat blijkt ook uit zijn werk. Korte stukjes over de bewogen levens van de gebroeders Krab, Jannetje de Groot en Antje Wijker zijn in het museum te vinden. Heel veel Egmonders zijn verwant aan deze mensen. Deze en andere informatie is er ook in het Duits.

Voor elk wat wils

Meer dan ooit is er dit jaar in het museum voor elk wat wils. Hoofdthema is het leven bij de duinen en de zee met o.a. de roeireddingboot, de kerk die in zee is verdwenen, het visserskamertje en het Derper schuurtje. In de nieuw aangebouwde ruimte hangen 29 kleurige schilderijen van Marjan de Glopper: landschappen rond Egmond, stilleven, bloemen en enkele portretten. Tevens is er een tijdelijke expositie over de Slag bij Egmond in 1799. Voor kinderen zijn er aankleedpoppen en kan een prijsje worden gewonnen met een
speurtocht door het museum.

Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Tot en met 3 november elke middag, behalve maandag open van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang met MJK of donateurskaart. www.museumvanegmond.nl.


Het Museum van Egmond is een prachtige slechtweer voorziening voor jong en
oud.