O.L.V. Onbevlekt Ontvangen van Egmond aan Zee.
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen van Egmond aan Zee. (Foto: archief)

Twee Egmondse kerken definitief dicht

EGMONDEN - Twee Rooms Katholieke kerken sluiten rond 1 september definitief hun deuren. In de H. Adelbertuskerk van Egmond-Binnen en in de kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen van Egmond aan Zee worden vanaf dat moment geen kerkdiensten meer gehouden. De kerk in Egmond aan den Hoef blijft open.

'Natuurlijk kwam deze melding als een mokerslag binnen'

In het jaar 2000 werden van de drie voormalige parochies in de Egmonden de parochiebesturen samengevoegd onder leiding van pastoor Nico Knol. Toen al was de gedachte: "We moeten samen verder." Dat was in de tijd dat er op elke kerkplek twee kerkdiensten per weekend werden gehouden en dat er een fulltime pastoor in de Egmonden was aangesteld. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en zien we dat het kerkbezoek en het aantal vrijwilligers flink is teruggelopen. De kosten voor onderhoud en energie zijn daarentegen flink gestegen en de pastorale bezetting in de toekomst is door de aankomende pensionering van pastores niet meer te garanderen. Dat alles heeft het bestuur van de parochie Bron van Levend Water in nauw overleg met het Bisdom al in 2017 doen besluiten om de twee kerkgebouwen niet langer aan te houden. In een brief aan alle parochianen is iedereen op de hoogte gesteld van de motieven en de plannen van het parochiebestuur.

Idee

De locatieraad in Egmond-Binnen zag de bui al aankomen over de sluiting, maar toch zijn er gemengde gevoelens over de Adelbertus kerk, aldus Klaas Burgmeijer. De kerk (1965) staat er nog niet zo lang. De Egmond Binders gingen vroeger trouw door weer en wind naar Rinnegom om de kerk te bezoeken, tot dat er een aantal Egmond Binders op het idee kwam om een kerk in Egmond-Binnen te bouwen. O.l.v. bouwpastoor van Teilingen en dankzij de bijdrage van vele parochianen kwam het nieuwe gebouw tot stand. Daarom is het voor veel Egmond Binders een gemis om zonder kerkgebouw in Egmond-Binnen verder te gaan.

Mokerslag

"Natuurlijk kwam deze melding als een mokerslag binnen in Egmond aan Zee", laat Kees Kager van de locatie weten. Dat de kerk op termijn zou sluiten was te verwachten, maar nu nog niet. Rond het 100 jarig bestaan is het kerkgebouw nog voor een groot gedeelte gerenoveerd. Wat hem betreft had men in Egmond aan Zee nog wel enkele jaren verder gekund. Zoals hij zegt: 'Als er dan nog maar heel weinig kerkgangers zijn, kan je altijd de deuren nog sluiten en sterf je een natuurlijke dood. Maar ja, het is zoals het is. Het verdriet en de pijn van de sluiting is er bij veel parochianen, maar veel belangrijker zijn de prachtige herinneringen van al die waardevolle momenten, die we met elkaar in de loop der jaren in het prachtige, intieme kerkje aan de zee hebben mogen beleven."

Erediensten

Om alvast te wennen aan de nieuwe situatie zijn er de laatste maanden al een aantal gemeenschappelijke vieringen gehouden. Over de herbestemming van de gebouwen is het parochiebestuur met de gemeente in overleg en hierover is nog geen besluit genomen. Voorlopig kunnen de vieringen op de woensdag in de pastorie van de H. Adelbertuskerk blijven plaatsvinden. Ook de vieringen op de Adelbertusakker blijven gehandhaafd. Nu is het dan bijna zover. Er is hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de laatste erediensten en ook achter de schermen is veel werk verzet om te zorgen dat vanaf september de Egmondse geloofsgemeenschap haar activiteiten in de Hoeverkerk kan voortzetten.

Laatste viering

De afsluitende viering in de H. Adelbertuskerk vindt plaats op zondag 25 augustus. In Egmond aan Zee is de laatste viering in de kerk van O.L.V. Onbevlekt Ontvangen op zondag 1 september. De eerste dienst van de nieuwe Egmondse geloofsgemeenschap zal plaatsvinden op zondag 8 september in de kerk van H.M.M. Alacoque in Egmond aan den Hoef. Alle diensten beginnen om 10.00 uur.