Fragment uit They Shall Not Grow Old.
Fragment uit They Shall Not Grow Old. Foto: aangeleverd

Documentaire en waargebeurd verhaal bij Filmhuis Schoorl

SCHOORL - Bij Filmhuis Schoorl worden vrijdag 29 november twee films vertoond, het waargebeurde 'Three Identical Strangers' en de grensverleggende documentaire 'They Shall Not Grow Old'. Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films; om 15.00 en om 20.00 uur in De Blinkerd aan de Heereweg 150 in Schoorl. De film wordt vertoond zonder pauze; een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Het verbazingwekkende en waargebeurde verhaal 'Three Identical Strangers' begint als een Amerikaanse versie van het programma Spoorloos. Bobby gaat studeren op een Amerikaanse universiteit en op zijn eerste dag begroet iedereen hem uitgebreid en vraagt hoe zijn vakantie is geweest, alsof hij daar al jaren heeft rondgelopen. Hij blijkt een identieke tweelingbroer David te hebben. De media smullen ervan, vooral als blijkt dat er nog een derde identieke broer Eddy zich in dit mediacircus meldt. Wat start als een gedenkwaardig feelgoodverhaal over een hereniging van een eeneiige drieling, ontwikkelt zich tot een documentaire over een duistere geschiedenis die eindigt in een bizar en sinister mysterie. Aanvang 15.00 uur.

Grensverleggend

'They Shall Not Grow Old' is een grensverleggende documentaire die gemaakt werd naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Regisseur en Oscarwinnaar Peter Jackson (bekend van 'The Lord of the Rings'-trilogie) geeft met de film een nieuwe kijk op het dagelijks leven aan het front, zoals het leven in de loopgraven en de onderlinge kameraadschap tussen de soldaten. Hij heeft oude beelden uit de archieven van de BBC en het Imperial War Museum digitaal bewerkt en ingekleurd waardoor ze hedendaags lijken. Het resultaat is het meest grootschalige filmexperiment van onze tijd én een waardevol eerbetoon aan een generatie die door een wereldoorlog voor altijd veranderde. Aanvang 20.00 uur.

Reserveren? Kaarten à € 10,- (€ 7,50 voor bezoekers jonger dan achttien jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling.

Fragment uit Three Identical Strangers.