Gelukkig kon groep 8 toch nog op excursie naar Leiden.
Gelukkig kon groep 8 toch nog op excursie naar Leiden. (Foto: aangeleverd)

Tóch nog op excursie

BERGEN - Dankzij een gul gebaar van een ouder kon groep 8 van de Van Reenenschool uit Bergen toch nog op excursie naar het Museum Volkenkunde in Leiden.

De Van Reenenschool werkt sinds twee jaar met de methode DaVinci. Wijbe van der Meer, directeur OBS Van Reenenschool legt uit: "De methode biedt thematisch alle wereld-oriƫnterende vakken aan, waaronder de 21e eeuwse vaardigheden. Door de onderlinge verbondenheid van de vakgebieden wordt een duidelijke context geboden. Binnen een thema krijgen kinderen de vrijheid om op eigen wijze kennis op te doen. De thema's bieden de mogelijkheid voor een buitenschoolse activiteit om meer verdieping te verkrijgen en nieuwsgierigheid op te wekken. Soms is dat naar het strand of het bos, een fabriek, bedrijf of museum. Soms wordt een expert uitgenodigd."

Voor het thema 'Maori' hadden de leerkrachten van groep 8 een excursie naar het Museum Volkenkunde in Leiden voorbereid. Daar is veel informatie te vinden over deze oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland. Het werd echter spannend of groep 8 de reis kon maken. "Door afzeggingen van enkele chauffeurs hing de reis aan een zijden draadje. Gelukkig bood een betrokken ouder aan om een bus te sponsoren. Daar konden we natuurlijk geen 'nee' tegen zeggen." Na wat telefoontjes met een bevriende busmaatschappij was het probleem opgelost en kon groep 8 toch nog op het laatste moment op excursie.

"Het werd een ontzettend leuk en leerrijk uitstapje", zegt de directeur. "De kinderen hebben niet alleen veel informatie meegekregen, maar ook een Haka gedaan. De imponerende traditionele dans van de Maori is een combinatie van zang en dans. Zelfs het nationale rugbyteam, The All Blacks, voert deze dans uit aan het begin van de wedstrijd, om zo hun tegenstanders angst in te boezemen. Op het ritme van stampende voeten, wordt met de ogen gerold en de tong uitgestoken tot een dreigend geheel. U snapt wel hoe de kinderen terug kwamen op school."