Wethouder Jan Houtenbos bij Gejut in Egmond aan Zee (Ankerstraat 13). Gejut is het eerste educatief zwerfafvalcentrum in Nederland en een van de initiatieven binnen gemeente Bergen.
Wethouder Jan Houtenbos bij Gejut in Egmond aan Zee (Ankerstraat 13). Gejut is het eerste educatief zwerfafvalcentrum in Nederland en een van de initiatieven binnen gemeente Bergen. (Foto: aangeleverd)

Help gemeente Bergen schoon te houden

BERGEN - Inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen gaan zaterdag 23 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, met elkaar aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Wethouder Jan Houtenbos is duidelijk in zijn ambitie. Hij wil er voor zorgen dat gemeente Bergen de schoonste dorpen van Nederland heeft. "Samen houden we gemeente Bergen schoon. Dat is niet alleen een goede zaak, maar ook heel gezellig!"

Zwerfafval hoort niet thuis in onze samenleving en om dat te bereiken zijn er al diverse initiatieven ontplooid vanuit inwoners. Zo doet een groep inwoners van Bergen aan Zee al jaren mee aan de Landelijke Opschoondag. Er zijn 'ploggers' die al hardlopend zwerfafval opruimen. Vanuit de gemeente deed een groot aantal basisscholen mee aan het project 'terug naar de kust'. De kinderen kregen les over de impact van zwerfafval en hebben met verzameld zwerfafval een walvis als kunstwerk geknutseld. Dit kunstwerk was bij het strand van Egmond te bewonderen. In de bossen rondom Bergen kunnen wandelaars vuilniszakjes pakken om het afval dat zij onderweg tegenkomen in te zamelen. Bas Standhardt is initiatiefnemer van 'Schoonheid van 't strand van Egmond'. Hij doet wekelijks zijn ronde over het strand en het lijkt hem leuk om dit tijdens de Landelijke Opschoondag samen met anderen te doen. Hierbij is een samenwerking gevonden met Gejut; bruikbaar zwerfafval krijgt daar een tweede leven. De actie start om 11.00 uur vanaf Strandpaviljoen De Zilvermeeuw (Dokter Helleboulevard, Egmond aan Zee) en eindigt rond 13.00 uur met koffie en wat lekkers bij Gejut. Aanmelden via www.supportervanschoon.nl/acties-in-de-buurt en zoek op Egmond aan Zee.

De gemeente juicht dit soort initiatieven toe en ondersteunt deze waar het kan. Ze zorgt tevens voor grijpers, ringen, vuilniszakken en handschoenen. Alle opschoonacties kunnen aangemeld worden via www.bergen-nh.nl/opschoondag.