Ondanks het gemak van internet wordt er nog steeds veel gewinkeld.
Ondanks het gemak van internet wordt er nog steeds veel gewinkeld. (Foto: Archief)

Lokaal winkelbezoek neemt toe

BERGEN - Burgemeester en wethouders van Bergen hechten grote waarde aan de leefbaarheid van de gemeente. Beschikbaarheid van goede winkelvoorzieningen speelt hierin een belangrijke rol.

Bereikbaarheid kan beter

In opdracht van de drie provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is ook in 2018 voor Noord-Holland het consumentengedrag via het Randstad Koopstromenonderzoek www.kso2018.nl in beeld gebracht. Het onderzoek geeft onder meer antwoord op vragen als: waar doen mensen hun dagelijkse boodschappen, waar kopen ze hun kleding en waar shoppen ze als ze een nieuwe smartphone willen. Doen ze dit in een gezellig dorps- of stadscentrum of kiezen ze juist voor het gemak van Internet?

Meer uitgegeven

Het totaalbedrag aan bestedingen in het centrum Bergen is toegenomen ten opzichte van 2016. Eigen inwoners besteden € 34,7 miljoen (op een totaal van € 39,3 miljoen) aan dagelijkse artikelen in de eigen gemeente. Voor de niet-dagelijkse goederen (in de categorieën mode & luxe, vrije tijd en in en om het huis) besteden de Bergenaren € 14,6 miljoen (op een totaal van € 24,8 miljoen).

Toeristen

Van de ruim € 63,9 miljoen aan consumentenbestedingen in de detailhandel in het centrum van Bergen komt € 8,6 miljoen (ruim dertien procent) uit de portemonnee van toeristen. De inwoners geven de winkelvoorzieningen een rapportcijfer 8,0 ten opzichte van de 8,1 in 2016. Met name het 'horeca-aanbod en de 'veiligheid' scoren hoog maar 'bereikbaarheid per openbaar vervoer' en 'parkeermogelijkheden auto' kunnen beter.

Voor meer informatie zie www.kso2018.nl