Jan Houtenbos eerder dit jaar tijdens de lancering van Nederland Schoon. De wethouder stapte vorige week op.
Jan Houtenbos eerder dit jaar tijdens de lancering van Nederland Schoon. De wethouder stapte vorige week op. (Foto: Archief)

'Wethouder ben je voor de hele raad'

BERGEN - De gemeenteraadsvergadering werd donderdag 12 december geschorst nadat VVD-wethouder Jan Houtenbos de voor iedereen verrassende mededeling had gedaan dat hij zich genoodzaakt zag om zich terug te trekken. Waar velen dachten dat er eindelijk wat rust kon ontstaan op politiek-bestuurlijk terrein roept het vertrek van Houtenbos nieuwe vragen op. Niet in het minst in hemzelf. In zijn integer uitgesproken afscheidsspeech toonde hij zich een verbouwereerd man. In volle vaart geremd. Nog eerder uit zijn passie gehaald, dan uit zijn beroep.

Door Ed Bausch

Houtenbos legt geëmotioneerd wethouderschap neer

We zochten Houtenbos thuis op, een week na zijn terugtreden. Dit is niet het verhaal van beschuldiging heen en weer. Het is verhaal van een man die op volle kracht bezig was, maar moest buigen voor een sluipende tegenkracht uit zijn eigen partij, van de fractie die hem uit haar midden in mei 2018 op het schild hees van wethouderschap voor vier dagen per week. Het is het verhaal van de man die nog als enige wethouder over was van het College dat nog maar anderhalf jaar geleden aantrad. Houtenbos bleef in alle stormen overeind, nam portefeuilles waar, werkte gedreven aan de zaken in zijn eigen portefeuille. En hij dacht zich nu te bevinden in een stabiele situatie temidden van drie nieuwe collega's in het College van Burgemeester en Wethouders. Van heel velen hoorde je: hier was nu toch eindelijk in de onrustige gemeente Bergen een wethouder gewoon bezig.

Wat is er rond u gebeurd?

"Je zou kunnen zeggen dat de fractie na de zomer geleidelijk op afstand is gaan staan van mij. Hoewel ik dat eerst niet zo in de gaten had. De fractie vroeg mij eens om een wat sterker VVD-geluid in het College. Misschien is dat zo. Ik zou niet zo gauw weten of dat nodig was, en voor wie. We leven bovendien in het tijdperk van het dualisme: wethouder ben je voor de hele gemeenteraad, niet alleen voor je eigen fractie. Misschien ben ik meer bestuurder dan politicus? Ik was vooral bezig om te doen, met de inwoners met wie ik in mijn portefeuilles te maken kreeg. Met de ambtelijke medewerkers, met de mannen en vrouwen in de buitendienst". Ik was, naast wethouder voor financiën, onder meer verantwoordelijk voor beheer in de openbare ruimte en dan werk je uiteraard volop samen met de inwoners in hun directe leefomgeving."

Zoek de verschillen

Is zijn aftocht misschien te verklaren uit een verschil tussen een volkse jongen en een meer afstandelijk denkend persoon? Het verschil tussen een Egmonder en Bergenaren (hoewel Houtenbos geboren en getogen is in Bergen en er 23 jaar woonde)? Tussen doeners en praters? Tussen over participatie praten en participatie gewoon doen met je eigen persoonlijkheid? Houtenbos kan het niet zeggen en verbijt zich. "Misschien mag ik wel zeggen dat het lijkt alsof er in mijn eigen kringen meer óver mij is gesproken dan mét mij. In november constateerden we in het College wel dat collegiaal functioneren voor mij moeilijker werd door de opkomende twijfel over de houding van de fractie jegens mijn functioneren. Dat is slopend hoor. Want in de tussentijd lukte het me onder meer wel om de moeilijke situatie rond het zwembad annex zalencomplex in Bergen uit het slop te halen." Houtenbos vond een aannemer die het wel wil bouwen, en nog goeddeels binnen het budget ook. "Dat komt 30 januari in de Raad. En dan zal ik wel op de tribune zitten." Houtenbos perst er een glimlach uit.

Lees verder op pagina 5

De wethouders Koster, Houtenbos, Van den Busken en Westerkamp bij de installatie in 2018. Allen zijn inmiddels opgestapt.