In Het Sterkenhuis is een tentoonstelling over de horeca in Bergen, vroeger en nu.
In Het Sterkenhuis is een tentoonstelling over de horeca in Bergen, vroeger en nu. (Foto: aangeleverd)

Vetkuiven en suikerspinnen tijdens Open Monumentendag in Bergen

BERGEN - De landelijke Open Monumentendag komt er weer aan. Het thema 'Plekken van plezier' heeft de Historische Vereniging Bergen geïnspireerd om zondag 15 september een manifestatie te houden op het terrein van de Ruïnekerk met als motto 'Back to the Sixties'.

Historische Vereniging gaat 'Back to the Sixties' op terrein Ruïnekerk

Er komt een showteam dat rock & roll-dansdemonstraties geeft en workshops organiseert. Iedereen kan mee dansen met een band. Er zijn brommers en auto's uit die tijd te zien, terwijl de vrijwilligers zich laten voorzien van vetkuiven en suikerspinkapsels. Wie wil, kan zich onder de handen van een kapper zo'n coiffure laten aanmeten, en wie de mooiste haardracht heeft wint een prijs. Ook eetbare suikerspinnen en ijsjes worden verkocht. De manifestatie wordt om 13.30 uur geopend door burgemeester Hetty Hafkamp, die zich in gepaste kleding zal presenteren.

Expositie horeca

Ook op andere locaties in Bergen worden activiteiten georganiseerd in het kader van Open Monumentendag. Zo is de oude begraafplaats aan de Ruïnelaan zaterdag 14 september van 11.00 tot 16.00 uur opgesteld voor het publiek. Vrijwilligers geven regelmatig rondleidingen over het terrein. Museum Het Sterkenhuis aan de Oude Prinsweg 21 is zowel zaterdag 14 als zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur geopend. De thematentoonstelling handelt dit jaar over de geschiedenis van de horeca in Bergen onder de titel 'Van Rust Wat tot Extase', en wordt ingeleid met een keur uit de collectie prenten en tekeningen over het idyllische Bergen van vóór circa 1960. Inlichtingen via info@museumhetsterkenhuis.nl.

Nazaten molenaar

Midgetgolfbaan 'Merelhof' aan het Kerkepad 2 is zaterdag 14 en zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor belangstellenden. Op zondagmiddag verzorgt de exploitant van de midgetgolfbaan rondleidingen over het terrein. In Molen Kijkduin aan de Molenweg 13 worden zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.30 uur verhalen verteld door Wim van Bokhorst. Ook klinkt er muziek en worden er versnaperingen verzorgd door de bewoners van de hoeve Buitenduin – nazaten van de laatste beroepsmolenaar. Meer weten? Kijk op www.molen-kijkduin.nl of mail naar info@molen-kijkduin.nl.

'Witte huisjes'

De protestantse kerk aan de Duinweg 5 in Schoorl is zaterdag 14 september van 10.30 tot 16.00 uur geopend. Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt het kerkorgel op gezette tijden bespeeld door Willem Leegwater. Ook wordt een aantal keren een videopresentatie gegeven over leven en werk van Jan van Scorel. Ten slotte kunnen belangstellenden een kijkje nemen in het Raadhuisje en de 'Witte huisjes' aan de Kerkbrink 18 en 19 in Groet. Ter gelegenheid van Open Monumentendag is zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur in de 'Witte huisjes' onder meer een maquette te bezichtigen van de verdwenen stolpkerk van Camperduin. Veel van deze kerkjes, gebouwd als een Noord-Hollandse stolpboerderij met een torentje, zijn in de loop van de tijd verdwenen. De kerk van Camperduin werd verwoest tijdens de Engels-Russische invasie van 1799.

Kijk ook eens op www.openmonumentendag.nl en www.hvb-nh.nl.

Vrijwilligers geven rondleidingen over de oude begraafplaats in Bergen.
Wim van Bokhorst vertelt mooie verhalen in de Molen Kijkduin.