Leerlingen van groep 5: klei op papier.
Leerlingen van groep 5: klei op papier. (Foto: aangeleverd).

Iedereen viert het eeuwfeest van de Bosschool mee

BERGEN – Al bij binnenkomst in de Bosschool in Bergen wordt het duidelijk dat het project '100 jaar Bosschool' al enige tijd aan de gang is. Nadat burgemeester Hetty Hafkamp woensdag 27 februari in het bijzijn van alle leerlingen en hun ouders het startsein gaf, is het feestjaar in gang gezet. Hafkamp stapte na haar speech door een tijdmachine.

Leerlingen en leerkrachten gaan terug in de tijd

Zes weken lang staat het jubileumfeest centraal bij de leerlingen en leerkrachten. Een van de onderwijzers is juf Paulien van der Klei. Zij werkt drie dagen per week op de Bosschool (waarvan een dag handvaardigheid in de Boshut op het schoolplein) en komt voor het interview met een schort vol verf naar het kantoortje. ''Ik heb net met een groep leerlingen geschilderd en dat is altijd een prettige bezigheid.'' Creativiteit staat in deze periode hoog in het vaandel. ''We hebben vorig jaar al een duidelijk plan gemaakt voor de hele school om gezamenlijk tot een eindpresentatie/viering te komen op vrijdag 26 april. Iedere groep heeft een onderwerp gekozen dat onderzocht gaat worden door de leerlingen. Er heerst een enorme enthousiasme, vooral als een groep leerlingen op stap gaat en alles wordt gefilmd.''

Organisaties

Het project '100 jaar Bosschool', dat op een prachtige locatie staat in de bossen, gaat in samenwerking met een aantal organisaties vanuit de gemeente Bergen en Alkmaar. Onder meer Cultuur Primair Alkmaar, Historische Vereniging van Bergen, het Oude Hof, Museum Kranenburgh/cultuurcoaches, Regionaal Archief Alkmaar, Sterkenhuis, Stedelijke Museum, NHADO busvervoer en Stichting Tijdgeest werken mee. ''Iedere groep heeft een onderwerp gekozen dat onderzocht gaat worden door de leerlingen. Bijvoorbeeld over speelgoed, voeding, textiel, vervoer, de Bosschool, schoolomgeving, communicatie, school van de toekomst. Iedereen gaat echt terug in de tijd. Ze kijken hoe bepaalde onderwerpen er honderd jaar geleden uit zagen en leggen hun bevindingen vast op papier of op film. Alle bevindingen worden gepresenteerd op de laatste vrijdagochtend voor de meivakantie.''

Herinneringstegeltje

Onder leiding van juf Paulien hebben de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 allemaal een keramisch herinneringstegeltje gemaakt. Allemaal te zien bij binnenkomst in de gang van school. Het ziet er prachtig uit. ''Vanaf 27 februari gaan de kinderen met hun leerkracht en verschillende gastdocenten honderd jaar terug in de tijd. De tijdbalk zal de industrialisatie, einde stoomtijdperk, WO 1 en WO 2 in Bergen en Bergen aan Zee, de bleekneusjes, verandering van het dorp door toerisme behandelen.'' Er staan excursies op het programma naar het Zuiderzee Museum, Sterkenhuis, Stedelijk Museum, Stoommuseum en Regionaal Archief.

Geschiedenis

Op 1 september 1919 werd de Berger Schoolvereniging opgericht door Ir. E. Selleger, F. Kloots en D.L. Beijneveld. De school bood lager en voortgezet onderwijs. De eerste huisvesting was aan het Hertenkamp; Huis 't Hoekje op nummer 8 en aan de Kerkelaan in pension Fenna. In 1925 kwam een nieuw schoolgebouw aan de Rondelaan 26 (met rieten dak). In 1935 was de scheiding van ULO-opleiding en de lagere school een feit en in 1937 werden er noodlokalen bijgebouwd.

Lees verder op pagina 2


Een uitje naar een melkveehouderij. De koeien stonden nog op stal.
De heer Kos van 'Het Museum Egmond' gaf een gastles wassen en strijken anno 1920. Hij vertelde ook over het dialect, klederdracht en gewoonten van honderd jaar geleden.