IJslandse vuurtoren Hjalteyri.
IJslandse vuurtoren Hjalteyri. (Foto: Wim van der Craats, tekst Frits van Eck. )

Vuurtoren van de week uit IJsland

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Hjalteyri.

Het klimaat van IJsland kenmerkt zich als een koud zeeklimaat aan de kust en een toendraklimaat in het binnenland. Het IJslandse klimaat is berucht om zijn wisselvalligheid. Meestal komt er een hardnekkig lagedrukgebied voor in de buurt van IJsland. Het is een ruige bestemming voor vooral natuurliefhebbers die het land steeds vaker weten te vinden. Hjalteyri is een klein vissersdorpje in het noorden van IJsland in de regio Norðurland eystra. Voor zover bekend heeft het veertig inwoners.

Westelijke oever

Het ligt aan de westelijke oever van de Eyjafjörður en is één van de belangrijkste vissershaven in de regio. Het bedrijf Fiskey is hier oorspronkelijk begonnen. De vuurtoren Hjalteyri (Hjalteyrarviti) is een stalen roostertoren die in IJsland bewaard is gebleven en niet door stenen torens is vervangen. Via weg 82 is het mogelijk om vlakbij de toren te komen. Hij is in bedrijf sinds 1920, is 12,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 13 meter. Elke 20 seconden geeft het witte, rode en groene licht (afhankelijk van de richting) twee flitsen. De rood geverfde toren, waar ook de galerij niet ontbreekt, kan zelfs beklommen worden. De reling ziet er wat wankel uit en nodigde nu niet direct uit dat ook echt te gaan doen.

Coördinaten: 65° 51' 06.3" N - 18° 11' 27.7" W