Samenloop voor Hoop

Het nieuws in kranten en op TV wordt meestal bepaald door nare dingen die gebeuren: Een verdrietig verkeersongeluk, een onthulling over fraude en machtsmisbruik of de grote problemen in de wereld. Als tegenwicht worden in de media dan vaak gebeurtenissen gemeld als huwelijksjubilea, activiteiten van kinderen, een veel geprezen concert of plaatjes van mooie natuurmomenten.

Afgelopen week werd ik echter aangenaam getroffen door een initiatief dat mij meteen een warm gevoel gaf: een project dat iedereen in het hart raakt en dat mikt op een breed gedragen doel, namelijk de Samenloop voor Hoop. Ere wie ere toekomt: onze burgemeester deed een aanzet voor dit plan via social-media en inmiddels zijn overal posters en postings te zien voor een plaatselijke strijd tegen kanker. Dit keer geen persoonlijk verslag van heldhaftige individuen die de Mont Ventoux beklimmen, maar een oproep tot een samenloop van alle mogelijke mensen uit onze regio. Wandelen tegen kanker!

Het idee is om teams te vormen van mensen die in estafette een wandeling volbrengen van 24 uur en daarvoor geld bijeen brengen voor het KWF, dat deels ook plaatselijk wordt besteed. Twee dingen troffen mij in die oproep: a) het is een activiteit waar bijna iedereen aan mee kan doen. En b) de woordkeus van dit initiatief met termen als 'samen' en 'hoop'. Het zijn beide begrippen die een sterke religieuze lading hebben. Het woord religie bekent immers letterlijk: 'verbinding'.

Verbinding met een hoger doel en verbinding met elkaar. Het raakt aan gevoelens waar - denk ik - veel mensen naar verlangen. Ik ben dan ook trots dat de kick-off deze donderdag om 20.00 uur plaats zal hebben met een informatieavond in een gebouw dat symbool staat voor dat wat iedereen verbindt, namelijk de Ruïnekerk.

Er is een tijd geweest waarin de term individualisme een terechte geuzennaam was voor mensen die zich verzetten tegen de macht van alle mogelijk instituties. In onze tijd heeft individualisme zich ontwikkeld tot een rechtvaardiging van egoïsme en het morele recht in onze samenleving om anderen te kwetsen. Het raakte mij, dat nu in onze dorpen een roep klinkt om samen iets te doen voor iets dat iedereen aangaat: de strijd tegen kanker, een gevecht dat elke levensovertuiging overstijgt.

'De strijd tegen kanker is een gevecht dat elke levensovertuiging overstijgt'

Afgelopen zondag tijdens onze kerkelijke viering was Corine de Jager te gast. Zij onthulde reeds een tipje van de sluier. Komende donderdag om 20.00 uur volgt nog veel meer informatie in de Ruïnekerk. Wat zou het mooi zijn, wanneer al onze kernen deze Samenloop voor Hoop zouden willen dragen.