Koningsdag is tezamen feest vieren en lekker eten.
Koningsdag is tezamen feest vieren en lekker eten. (Foto: aangeleverd)

Vele activiteiten in gemeente Opmeer voor jong tot oud

REGIO - Hieperdepiep hoera! Koning Willem-Alexander wordt 27 april 52 jaar. Koningsdag wordt in heel Nederland uitbundig gevierd. Zo ook in de gemeente Opmeer. In diverse kernen worden gezellige activiteiten gehouden voor jong en oud.

Leve de koning!

HOOGWOUD - Het Oranje comité Hoogwoud werkte afgelopen periode hard om voor iedereen een mooie editie van Koningsdag neer te zetten. De comitéleden vinden zelf dat zij daar aardig in geslaagd zijn.

Het programma in Zwembad Woudmeer, De Weijver 4, ziet er als volgt uit: Wethouder Tesselaar opent om 09.50 uur deze gezellige dag. Alle kinderen tot groep 8 kunnen zich van 10.00 tot 13.00 uur uitleven op een uitgebreid spellen-parcours. Wie zin heeft om mee te doen met de fietstocht, start om 12.30 uur. Jong en oud heeft keuze uit twee afstanden. Finish rond 15.00 uur bij Partycentrum OpStap, Herenweg 60. Prijsuitreiking om ongeveer 16.30 uur. De band Mainroad treedt live op. In Wijksteunpunt Lindehof, Graaf Willemstraat 27, wordt om 13.00 uur een gezellige klaverjasmiddag gehouden. Ook kan men meedoen met kienen.

Op Facebook staat ook informatie over Koningsdag.

Of ga naar Opmeer/Spanbroek

Koningsdag begint voor de ouderen van Opmeer en Spanbroek een dag eerder. Vrijdag 26 april om 13.30 uur wordt er namelijk een klaverjasdrive gehouden in De Schakel, Pastoor Meriusstraat 2 in Spanbroek. Maar het feest barst de volgende dag pas echt los met de Koningsspelen op het terrein van V.V.S.'46, Spanbroekerweg 120A in Spanbroek. Iedereen is vanaf 09.30 uur van harte welkom om mee te doen. Muziekvereniging Erato opent de feestelijkheden en burgemeester Nijpels hijst de vlag. Daarna kunnen de kinderen voluit gaan! Kinderen die buiten de gemeente naar school gaan kunnen zich vanaf 09.15 uur opgeven bij de organisatie op het Oranjeterrein.

Iedereen kan geheel kosteloos meedoen met de Sterrit. Start tussen 13.00 en 13.30 uur. Ook wordt een toertocht met de motor uitgezet. De route gaat door mooie plekjes in en rond de gemeente Opmeer. Het comité zorgt voor leuke wetenswaardigheden. De prijsuitreiking vindt rond 17.30 uur plaats in café Vroeg of Laat, Spanbroekerweg 192. Waar tevens de start is. Als alle fietsers binnen zijn en de prijsuitreiking is achter de rug, dan barst het Oranjefeest los om ongeveer 16.00 uur in eet- en muziekcafé Vroeg of Laat. Stort je ook in het feestgedruis!

Vrijwilligers zijn altijd nodig! Opgeven kan via oranjespanbroekopmeer@gmail.com.

Feest missen

Koning Willem-Alexander, koningin Màxima en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vieren Koningsdag in Amersfoort. Volgens de weerberichten in de media is het afwisselend weer. Dat betekent poncho en regenlaarzen in de aanslag, maar het kan ook zonnig zijn. De temperatuur ligt tussen de 14 en 16 graden. De inwoners van de kernen weten hoe er elk jaar Koningsdag wordt gevierd. De conclusie valt dan te trekken, dat het koninklijk paar en hun drie dochters veel West-Friese gezelligheid gaan missen.

Vier Koningsdag in de regio!

Geschiedenis Koningsdag

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina werd 31 augustus 1885 in Nederland de eerste Prinsessedag gevierd. De voorloper van Koninginnedag. Het initiatief kwam van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina koningin. In 1891 werd in Nederland de eerste Koninginnedag gevierd. Dat werd in die jaren op de laatste dag van de schoolvakantie gevierd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. In september 1948 volgde koningin Juliana haar moeder op. Zij vierde net als Koningin Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april, voor het eerst in 1949. Onder haar werd deze dag een officiële vrije dag. Koningin Beatrix besloot bij haar aantreden als koningin, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. In plaats van dat de burgers naar Soestdijk kwamen, koos Beatrix ervoor om naar naar de mensen toe te gaan. Koningsdag wordt sinds 2014 op 27 april gehouden.