Teun Peereboom en Elvira Hallatu gaan aan de slag in het ICT-atelier.
Teun Peereboom en Elvira Hallatu gaan aan de slag in het ICT-atelier. (Foto: aangeleverd)

'Robots zijn de toekomst van de techniek'

SPANBROEK/OPMEER - Maaike Wester is als ICT-coördinator werkzaam bij SKO WestFriesland, onder meer met veel plezier op de Bonifatiusschool. Vanuit haar opleiding tot I-coach heeft zij de basis gelegd voor de ICT-ateliers. Met 111 leerlingen, van basisscholen 't Ruimteschip in Opmeer en de Bonifatiusschool in Spanbroek, gaat zij donderdagmiddag 9 en 16 mei werken in ICT-ateliers.

Programmeren kan je leren

"In het onderwijs dringt steeds meer de overtuiging door dat digitale geletterdheid zeer belangrijk is", zegt Maaike. "Eén van de pijlers van digitale geletterdheid is computational thinking. Dat betekent met logisch redeneren en creatief denken met digitale tools een probleem oplossen. Dat kan online en offline. Het leek mij een kans om een start te maken om de kinderen uit de bovenbouw van deze beide scholen hier kennis mee te laten maken. En een kans voor ons, als leerkrachten, om het 'programmeren' op een andere manier te ervaren."

Bovenbouw

De ICT-Ateliers zijn bedoeld voor de bovenbouwkinderen van 't Ruimteschip en de Bonifatiusschool. Met het oog op de toekomst (een nieuw IKC in de gemeente Opmeer) zoeken beide scholen onder het motto Samen naar samenwerking waar nodig en mogelijk de samenwerking op.

"In het kader van het proces waar we nu staan als scholen leek het mij niet meer dan logisch om de workshops breder te trekken naar de beide scholen, maar ook gebruik te maken van bijvoorbeeld het digilab in de bibliotheek."

Ateliers

De ICT-Ateliers zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van Stichting Muziek Opmeer, JC Pardoes, bibliotheek Opmeer en de leerkrachten van groep 7 en 8 van beide scholen.

Digitale geletterdheid belangrijk

De ateliers waar de kinderen uit konden kiezen zijn: bouwen website in 't Ruimteschip; kinderen leren hoe ze een website kunnen ontwerpen en maken. Ze presenteren de gemaakte websites.

Stop motionfilmpje maken in 't Ruimteschip; deelnemers ontwerpen een verhaal waar ze een stop motionfilmpje bij maken. Het resultaat tonen zij in school.

Lego we do en Mindstorms in Bonifatiusschool; leerlingen programmeren Lego. Het werkstuk laten ze zien.

Noa de NAO in Bonifatiusschool; de kinderen gaan aan de slag met NOA, de schoolrobot. Ze leren op verschillende manieren werken met de robot. Ze presenteren wat ze hebben geleerd.

Dj Set (djproducer.school) in JC Pardoes; de jonge deelnemers leren een set mixen en wat ze hebben gemaakt laten ze zien en horen.

Programmeren met Ozobot en Scratch in Bonifatiusschool; de jeugd werkt met verschillende vormen programmeren en tonen dat.

Hacken en Werken met de microbit, door: Stichting Hacken in Bonifatiusschool; de leerlingen leren over hacken en ervaren hoe dat gaat.

Digilab in de bibliotheek; de kids ervaren wat het digilab is en wat ze er allemaal kunnen doen, onder meer experimenteren ze met programmeren. Ze geven een presentatie en promoten daarin tegelijkertijd het Digilab.

Winkel

Elvira Hallatu neemt deel aan het ICT-atelier: "Ik wil later een eigen winkel beginnen. Daarom heb ik gekozen voor de workshop website bouwen. Dan weet ik een beetje hoe dat moet als ik voor mijn winkel een eigen website wil." Ook Teun Peereboom vind het spannend om mee te doen: "Ik heb gekozen voor programmeren van Ozo-bot, omdat ik het leuk vind om te leren hoe ik een robotje moet programmeren. Ik wil later iets met techniek doen en robots zijn de toekomst van de techniek."

Alle leerlingen laten hun resultaten op donderdag 23 mei vanaf 18.00 uur zien in de Bonifatiusschool -als onderdeel van het grote schoolproject: Presenteren is leuk- en op dinsdag 28 mei in 't Ruimteschip tijdens een inloopmiddag vanaf 13.15 uur.

Kom kijken naar de ontwerpen. Bezoek de inloopmiddag.