Ellende

Er gebeuren alle dagen dingen waarvan je denkt, hoe is het mogelijk? Het gaat soms het begrip van een mens te boven. Waarom doen mensen wat ze doen? Weet u het? Ik weet het niet.

Ik sprak laatst een buurvrouw welk 'opperde' dat de toestand in de wereld er niet beter op wordt en ging ze verder met: "Ik kan alles van de dag wel op mijn schouders nemen, dan slaap ik helemaal niet meer. Dat als ik 's avonds naar bed ga, gooi ik het op de hoop en de volgende morgen als ik wakker wordt, is alles verdwenen. Maar zo gauw als ik het nieuws aanzet, begint de ellende van de van de dag daarvoor weer en doe ik 's avonds precies hetzelfde als de dag daarvoor."

Ik antwoordde: "Wat denkt je ervan, buurvrouw? Buiten het feit dat je er toch niets aan kan doen, is het niet beter om het nieuws helemaal niet meer aan te zetten?"

"Ja, daar zeg zo wat, maar kan ik er wat aan doen, want de dag moet toch om, Peter. Dat het allemaal beroerdigheid is wat je krijgt voorschotelt begin van de dag, neem ik maar voor waar aan. Trouwens naar het weer hoef je ook niet kijken, dat kan je zo wel zien, het regent vandaag de gehele dag. Dat is ook al niets."

Hoe kan je zo'n mensje opbeuren dat ze de dag weer tevreden doorkomt dacht ik, bij mijzelf? Dat ik vraag: "Wanneer ben je jarig?"

"De hoeveelste is het vandaag."

"Vrijdag de dertiende."

"Wel dit begint ook al beroerd: dit is de sterfdag van mijn moeder tien jaar geleden."

Nu zijn al mijn tanden niet 'vals', maar ik stond met recht met één mond vol tanden.

"Weet je buurvrouw, het is nu 10.00 uur, en de koffie is klaar, heb je zin in een bakkie?"

peter.koomen300@gmail.com