Alcohol drinken: niet handig
Alcohol drinken: niet handig (Foto: Energepic.com van Pexels Stock)

Het bizarre boetekleed aantrekken

ALGEMEEN - Te hard rijden, racen door 'donkergroen' licht of even snel bellen: Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. We riskeren een boete en dat is, hoe frustrerend ook, een vrij normale zaak in Nederland. Hoe zit dat in andere landen?

Met hulp van aldautomotive.nl heeft de redactie van Rodi een aantal opmerkelijke boetes op een rij gezet met als uitschieter: Spanje.

Opletten geblazen

Rijden met slippers of naaldhakken aan is in Spanje verboden en levert de bestuurder een boete van tachtig euro op. Het is bovendien verplicht dat de schoenen aan de achterkant vastzitten. Blote voeten is dus ook een 'no go'. Eten en drinken achter het stuur in Spanje? Dat kan een boete opleveren van zo'n tweehonderd euro. Of een arm uit het raam hangen? Tachtig euro. De regel is: beide handen aan het stuur.

Bellen

Voeten op het dashboard leggen? In Spanje staat hier een boete van honderd euro op. Wanneer bij een ongeluk de airbag uitklapt kan de houding met de voeten op het dashboard zorgen voor letsel. Een brandende peuk naar buiten gooien is niet alleen gevaarlijk en milieuvervuilend, maar in Spanje is het ook nog eens strafbaar. Boete: vierhonderd euro. Bellen, sms'en en whatsappen achter het stuur mag in Spanje, net als in Nederland, niet. Maar in Spanje is bellen met behulp van een headset ook verboden: vierhonderd euro.

Zoenen

De regels gaan verder. Zo is het niet toegestaan om de bestuurder tijdens het rijden te zoenen in Spanje. Zelfs 'heftig discussiƫren' levert een boete op. Opmerkelijk. Naast Spanje zijn nog een aantal landen met bijzondere boetes. In Rusland betekent een vieze auto dertig euro betalen. Japan kan er ook wat van. Autobestuurders riskeren daar een boete wanneer ze door een waterplas rijden en een voorbijganger nat maken: vijfenvijftig euro.

Bellen: onverstandig