Straks hier ook aardbevingen?

Boren in de aardkorst is geen eenvoudige opgave, en duur. Een gat van tien kilometer kost ± veertig miljoen euro. Dat is 4.000 euro per meter. Dit wordt mede vergoed door het z.g. SDE fonds en in 2018 keerde dit, 1.172 miljoen euro uit! Ons geld! Te weten van de energiebelasting. Dat zal nodig zijn, denkt waarschijnlijk de meerderheid van onze bevolking. Maar denk eens verder.

Onder West-Friesland ligt een waterreservoir van miljoenen jaren oud, niet zolang geleden nog beschermd. Men wilde in het Nesbos in Onderdijk een kuuroord maken, maar dat werd niet toegestaan. Er zijn meer van dit soort waterreservoirs in Nederland. Dit water is, hoe dieper men boort, ook warmer. De temperatuur neemt met elke 100 meter ongeveer 3 graden toe. Aardwarmte wordt gewonnen door twee putten te boren; een doublet.

Het waterreservoir onder West-Friesland is ongeveer 30 bij 20 km groot en de temperatuur is ongeveer 70 graden. Het bestaat uit 'Bontzandsteen', dezelfde steensoort als in Groningen met zijn aardgas en aardbevingen. In Venlo ligt het project van aardwarmte stil vanwege 'seismisch risico's'. Dit zijn mogelijke kansen op aardbevingen. Nog zoiets, als de leidingen waardoor het wordt opgepompt gaan lekken, wordt het grondwater en drinkwater vervuild en is radio-actief.

In totaal is deze waterbel in West-Friesland 80 bij 25 km groot en komt uit in de Noordzee.

In Rusland is geboord om te kijken hoe diep men kon gaan: 12 km en 262 meter.

Ook de wet van Newton, kosten baten en opbrengst, is discussie over dit onderwerp niet eenvoudig, ben ik mij bewust. Maar dan dit: de aardlagen worden verstoord, het water wordt opgeslagen in grote tanken en de radiatoren welk hun warmte afgeven, zowel in een warenhuis als thuis. En in de aarde komen ruimtes vrij en deze kunnen inzakken. Het gevolg is dat de aarde instort en wij op een onstabiele ondergrond leven. In bijna heel Zeeland waren afgelopen zaterdag aardbevingen! Wij zijn bij deze gewaarschuwd wat er eventueel in de toekomst kan gebeuren!

peter.koomen300@gmail.com