Autogas tanken is voordeliger dan benzine of diesel.
Autogas tanken is voordeliger dan benzine of diesel. (Foto: Adobe Stock)

Beleef de Dag van het Autogas

REGIO - Op de Dag van het Autogas -zaterdag 28 september- wordt op tankstations door Nederland extra aandacht aan autogas (LPG) gegeven. Experts informeren belangstellenden over het rijden op deze groenere en goedkope brandstof en aan sommigen worden prijzen weggegeven!

De prijs van autogas ligt aanzienlijk lager dan benzine en is zelfs goedkoper dan diesel. Niet voor niets zijn er meer dan 100.000 mensen in Nederland die in een auto op autogas rijden.

Sommige bestuurders betalen voor een auto op autogas wel meer wegenbelasting dan voor een auto op benzine, maar met één tankbeurt zijn die kosten weer terugverdiend. De autogas (LPG) prijs is namelijk zoveel lager. LPG is op dit moment de enige minder milieubelastende brandstof die, dankzij een landelijk dekkend netwerk van circa 1.200 tankstations, goed verkrijgbaar is.

Fabels

Dat autogas alleen geschikt is voor zakelijk rijden is een fabeltje. Een particulier kan met LPG goedkoper en milieuvriendelijker rijden. Ook dat er geen kofferbakruimte overblijft na het plaatsen van een LPG-installatie is een fabel. Dan worden enkele componenten onder de motorkap geplaatst en de LPG tank meestal op de plaats van het reservewiel. Er is dus helemaal geen ruimteverlies, omdat die dan netjes wordt weggewerkt.

Feiten

LPG is bij uitstek geschikt voor het rijden van veel kilometers, een prima brandstof voor wie een paar duizend kilometers per jaar rijdt. Wie een auto koopt waar al een LPG-installatie zit, kan al bij 4.500 km per jaar voordeliger uit zijn. Het ombouwen van een benzineauto, levert voordeel op na 12.000 km per jaar of meer. LPG is ongeveer een euro per liter goedkoper en is milieuvriendelijker dan benzine en diesel.