Scheidsrechter

Ik was jaren geleden scheidsrechter bij Strandvogels in Onderdijk. Bij het zoveel jarig bestaan van deze club werd ik niet genoemd. Overigens zonder rancune mijnerzijds, want iemand in een zwart pakje met een fluitje in de hand was toen een 'onnodig' vervelend mannetje, die vaak de verkeerde beslissing nam! Maar een dergelijk iemand niet op het veld, dan geen voetbal, laat dit even duidelijk zijn.

Ik heb dit jaren gedaan en mijn vrouw heeft er, voor onszelf, een film van gemaakt. Heb ik mogelijk enige nieuwsgierigheid opgewekt? Kijk, wat de spelers niet weten, was dat ik wel mijn 'scheidsrechterpakje' aantrok ten koste van mijn vrije uren. Ik zag momenten voorbijkomen, dat bij een goede actie ikzelf daar met waardering naar keek. Nooit tegen of voor iemand geweest; Het enige wat voor mij bovenaan stond, was dat deze voetballers 's maandags weer fit waren, om naar hun werk te gaan.

In de hitte van een voetbalwedstrijd heb ik wel eens gezegd: "Leef je hier uit en als je straks thuiskomt, hebben je vrouw en kinderen mogelijk even rust, tegen een lastige speler!" Ik kreeg daar overigens nooit enig een antwoord op terug, ik zat er waarschijnlijk niet te ver naast. Ooit was er eens een gevecht tussen voetballers. Ben ik op een bankje gaan zitten en heb dit afgewacht! Lost zichzelf op, ik kreeg via, via een groot compliment dit zo te hebben opgelost. Niets is voor eeuwig en na zware bedreigingen op het veld, heb ik het hele zootje, pak en schoenen, aan de wilgen gehangen.

Peter Koomen, Medemblik, peter.koomens300@gmail.com.