Tips om huis duurzamer te maken

REGIO - Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen doen we zo onze bijdrage aan een gezonde leefomgeving, maar we zorgen er ook voor dat we minder geld uitgeven aan vaste lasten. Bovendien verhoog je de waarde van je woning. Maar hoe kun je je huis duurzamer maken? Hier komen een aantal handige tips.

1. Begin bij het begin

Voordat je op zoek gaat naar allerlei manieren om je woning duurzamer te maken, is het belangrijk om even naar je opstalverzekering te kijken. Niet bij alle verzekeringsmaatschappijen worden zonnepanelen automatisch in de opstalverzekering opgenomen.

Het is natuurlijk wel fijn om te weten of je nieuwe investeringen ook daadwerkelijk verzekerd kunnen worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

2. Investeren

De installatie van zonnepanelen is natuurlijk dé manier om geld te besparen én te investeren in een duurzame woning. Mocht je geen budget beschikbaar hebben om deze panelen te kopen, ga dan na bij je gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie.

Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er ook een aantal energiemaatschappijen die zonnepanelen te huur aanbieden. Zonnepanelen zorgen zo'n 7 tot 10 jaar voor een lagere energierekening en na deze periode is je energie over het algemeen helemaal gratis!

3. Verbeter de isolatie

Hoewel nieuwbouwwoningen vaak een geweldig goede isolatie hebben, is dit bij oudere woningen niet altijd het geval. Investeren in isolatie betekent een lagere energierekening, een verhoogde waarde van de woning en natuurlijk meer wooncomfort. Denk aan mogelijkheden tot muur- en dakisolatie, maar ook gevel-, vloer- en raamisolatie. Alle beetjes helpen!

4. Slimme systemen

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme systemen op de markt die het wonen makkelijker, maar ook duurzamer maken. Een slimme thermostaat zorgt bijvoorbeeld dat de verwarming nooit onnodig aanstaat en een slim verlichtingssysteem zorgt ervoor dat lampen in de woning nooit onnodig branden.

5. Plaats een regenton

Een regenton in de achtertuin is de ideale manier om regenwater op te vangen. Hoewel dit water vaak alleen gebruikt wordt voor de tuin, kan het middels een irrigatiesysteem ook in de woning. Dit verlaagt de kosten voor het water en zorgt ervoor dat we alleen producten uit de natuur gebruiken.

6. Ledverlichting

Nog geen ledlampen aangeschaft? Dan is het tijd om dit te doen. Ledverlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting.

Bron: Bouw & Wonen.