De overgang naar WLTP heeft gevolgen voor het bepalen van de aanschafbelasting BPM op nieuwe auto's.
De overgang naar WLTP heeft gevolgen voor het bepalen van de aanschafbelasting BPM op nieuwe auto's. (Foto: Adobe Stock)

Hogere autobelasting blijft nog even uit

REGIO - De per 2019 verwachte herziening van de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe auto's, wordt zeker een jaar uitgesteld. Dat heeft staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer geschreven. Dat is goed nieuws voor de automobilist, want de aanschafbelasting BPM gaat daarmee niet omhoog.

Onlangs stuurde staatssecretaris van Financiƫn Menno Snel een informerende brief aan de Tweede Kamer over de overgangsfase van de NEDC- naar de WLTP-test. Laatstgenoemde meetmethode vervangt de eerste bij het bepalen van CO2-uitstoot door auto's. Op basis van een tussentijds onderzoeksrapport door TNO schrijft Snel dat vooralsnog niet geconcludeerd kan worden dat de CO2-uitstoot van auto's hoger uitvalt door de introductie van de nieuwe testprocedure. De overgang naar WLTP heeft gevolgen voor het bepalen van de aanschafbelasting BPM op nieuwe auto's. Die zou hoger uit kunnen vallen. Met de autobranche had de staatssecretaris daarom afgesproken dat gestreefd zou worden naar bijstelling van de BPM-tarieven per 1 januari 2019. Zo zouden de consumenten niet financieel de dupe worden van de nieuwe test. Nu geeft Snel aan dat het kabinet op basis van de TNO-resultaten geen aanleiding ziet om de BPM-tarieven aan te passen. "Dit betekent dat tot 1 januari 2020 de NEDC CO2-uitstoot de heffingsgrondslag van de BPM blijft." Reeds met WLTP vastgestelde waarden worden, voor de vaststelling van de belasting, teruggerekend naar NEDC '2.0'-waarden.