Is de stikstofmaatregel zo bijzonder?

Stikstof afgekort (N2) zit in de lucht, zo'n 80% van de atmosfeer bestaat daaruit en is onmisbaar als groeistof; voor het bladgroen van alle planten. Anders 'groeit' er geen sla of spinazie meer voor de consument. Dit weet waarschijnlijk de milieufreak niet! En dit: nog één bliksemslag en we halen de stikstofnorm in het geheel niet meer!

Hardwerkende mensen op bouw- of tuinbouwland kweken ons eten en daarvoor is kunstmest ((NPK) nodig om alle hongerige monden te voeden in Nederland en daarbuiten. Denk daar eens over na. En of de heide nu verdreven wordt op de zandgronden vanwege deze stikstof, dat gaat al eeuwen zo. Vroeger werd heide bestreden met schapen en gewoon gecompenseerd met mest. We leven in een dichtbevolkt landje en er is een groep die denkt te weten hoe Nederland aan zijn eten komt en waar de groenplekken moeten komen. Dit hadden de boeren en tuinders al jaren geleden zelf goed onder controle!

Nederland vliegt sperziebonen in vanuit Afrika, lekker milieuvriendelijk, de consument kan ook gewoon seizoensgroenten eten. Het N2 gebeuren is niets mis mee, dit begint pas als het veranderd en omgezet wordt door verhitting. Van alles dat brand komt NOx vrij. Deze stikstofoxide, welke zijn betekenis heeft te danken aan het verbranden bij hoge temperaturen, kan nu eenmaal niet anders. Moeten we terug naar paard en wagen of gaan lopen? Fietsen kan ook. Overigens bij alle typen van verbranding, ook bij het composteren, komen deze gassen vrij. Bij elke temperatuur, wel in een andere chemische samenstelling.

Al met al wordt de mens niet genoemd. Zo'n twintig miljoen inwoners op aarde. Onze ademhaling heeft invloed op dit probleem, plus het drugsgebruik. Ik zie dit alles niet als een probleem, wij zijn maar een speldenprik op de wereldkaart. Maak je meer druk over het plastic in het water en welke rotzooi door het riool wordt gespoeld.

Peter.koomen300@gmail.com