Huldiging Opperdoeskenner van het jaar. V.l.n.r: bestuurslid Tiny Groot, winnaar Henk van Unen, bestuurslid Trudy Zwaan en voorzitter Jan Smit.
Huldiging Opperdoeskenner van het jaar. V.l.n.r: bestuurslid Tiny Groot, winnaar Henk van Unen, bestuurslid Trudy Zwaan en voorzitter Jan Smit. (Foto: Willem Zwier)

Henk van Unen is Opperdoeskenner

OPPERDOES - Meer dan honderd mensen waren op vrijdag 29 november naar Dorpshuis de Torenschouw gekomen voor de jaarlijkse donateursavond van Stichting Historisch Opperdoes.

In zijn openingswoord kon voorzitter Jan Smit melden dat de financiering voor het monument op de rotonde van de kruising van de Westerzeedijk en de Almersdorperweg ter herinnering aan het verdwenen Almersdorp rond is. Ook is er voldoende geld voor een informatiebord. Het wachten is nu op een vergunning van de provincie Noord-Holland.

Een groot deel van de avond werd gevuld met een lezing van Atze Kamma over de geschiedenis van de veilingen in oostelijk Westfriesland. Daarbij kwam ook de belangrijke functie van de spoorlijn Hoorn-Medemblik aan de orde. Het vervoer van de veilingproducten naar de afnemers ging lange tijd per spoor. Ook bracht de spreker de transportbond, de latere MEO, ter sprake.

Henk van Unen won net als een aantal jaren terug de quiz Opperdoes-kenner van het jaar. Hij ging met een oorkonde, de wisselbeker en een bos bloemen naar huis.

Piet Bakker Joostzoon is in het bezit van een oorlogsdagboekje van zijn vader over de periode 1 januari 1943 tot en met oktober 1946. Omdat het origineel slecht leesbaar was, heeft hij het in de periode van 9 tot en met 13 maart 1981 geheel met de hand overgeschreven.

In het nieuwe jaarboek is een artikel gewijd aan dit dagboekje. Als waardering voor de inspanningen die Piet heeft gedaan om dit stukje Opperdoezer geschiedenis vast te leggen en als dank voor zijn medewerking aan het artikel, overhandigde voorzitter Jan Smit hem het eerste exemplaar van het nieuwe jaarboek.