Citroenvlinders houden van Luzerneplanten.
Citroenvlinders houden van Luzerneplanten. (Foto: Toos Brink)

Geniet van Kunst- en Tuinroute

ANDIJK - Bezoekers genieten zaterdag 25 mei van verrassende ontmoetingen met creatieve hobbyisten en hun passie tijdens de Kunst- en Tuinroute. Op 29 gastvrij opengestelde tuinen en andere locaties laten creatieve Andijkers belangstellenden hun hobby's en creatieve talenten tonen. Schilderkunst, muziek, fotografie, tuinaanleg, handwerk, beeldhouw- en kartonkunst, verzamelingen: het belooft een prachtige dag te worden waar verbazingwekkend veel te zien is.

De route loopt van uiterst oost tot uiterst west van Andijk. Wie interesse heeft kan vanaf 11.00 uur starten op vier plaatsen: de R.K. Kerk aan Bangert 26, De Kapel aan Middenweg 48, de gereformeerde kerk aan Middenweg 4 en op Hornpad 2 bij de familie Groot. Deelname is gratis en deelnemers krigen een kaart van Andijk mee met daarop informatie wat waar te zien is.

Bij de diverse locaties kan men tot 17.00 uur terecht. Als de route door bijvoorbeeld weersomstandigheden wordt afgelast, dan staat dat 25 mei om 10.00 uur op www.gereformeerdekerkandijk.nl, www.andijker.nl en ww.facebook.com/gereformeerdekerkandijk.

Poldermuseum

Het Poldermuseum Het Grootslag, Dijkweg 319, doet zaterdag ook mee aan de route voor kunst- en tuinliefhebbers. Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 uur met een speciale tentoonstelling van IVN West-Friesland. Vanuit de groene klik met de natuur is daar veel moois te zien in de presentatie over bloemen, (tuin)planten, insecten en bodemdieren. De fotopanelen bevatten verrassende informatie over de gewone dingen in de natuur.

In een slootwaterbak ontdekken kinderen met een zoekkaart voor waterbeestjes wat er zoal in zwemt: bootsmannetje, watervlooien, libellenlarve of bloedzuiger. Deze bijzondere insecten zijn ook in ieders woonomgeving aanwezig en worden gevangen met een netje aan de waterkant.