Wie 24 en 25 mei een bezoekje brengt aan het Stoommachinemuseum, kan mensen in klederdracht tegenkomen.
Wie 24 en 25 mei een bezoekje brengt aan het Stoommachinemuseum, kan mensen in klederdracht tegenkomen. (Foto: aangeleverd)

Boerenmarkt en folklore bij Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum, sinds 1985 gevestigd in het monumentale stoomgemaal Vier Noorder Koggen, viert 25 en 26 mei van 10.00 tot 17.00 uur de rijke historie van West-Friesland. Het gemaal was van 1869 tot 1975 actief van belang voor de waterhuishouding in oostelijk West-Friesland. Dankzij molens en stoomgemalen kwam binnen de Omringdijk een eigen en unieke volkscultuur tot bloei. De historische locatie leent zich prachtig voor een West-Fries weekend vol folklore.

Markt, dansen en shows

Klederdracht Vereniging Behoud Westfries Kostuum verzorgt zaterdag diverse klederdracht-shows, waarbij alle facetten van het kostuum aan de orde komen. Dansgroep Wijdenes treedt zondag op, begeleid door eigen muzikanten. Wie het leuk vindt om mee te dansen, dát kan!

Op het museumterrein wordt op beide dagen een boerenmarkt gehouden, waarbij West-Friese ondernemers laten zien wat er allemaal aan gezond en eerlijk voedsel in de regio geproduceerd wordt. Deze gezellige markt met 'proeverijtjes' toont een diversiteit aan producten, zoals speciaalbieren, toffe toetjes en zoetigheden, homemade pindakazen, schapenijs, boerenkaas, paardenmelkproducten en delicatessen.

Het vuur in de ketel wordt opgestookt om de machines te laten draaien. Wie durft, mag de stoker een handje helpen en zo een hulpstokersdiploma verdienen, of maak zelf stoom met de miniatuurstoommachines.

De tentoonstelling met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom is tot en met 31 augustus te bezichtigen.

Tijdens dit weekend biedt het museum een Water en Stoom-arrangement aan voor een aantrekkelijk tarief. Een bezoek aan het museum én een vaartocht. Schipper Rob Smak neemt de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij over de omgeving. Rondvaarten vertrekken om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Reserveren is gewenst, tel. 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Nederlands Stoommachinemuseum, is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Meer informatie, kijk op www.stoommachinemuseum.nl.