Corona, Roos en Jeanette tijdens de boekpresentatie in Bistro op 3 in Medemblik.
Corona, Roos en Jeanette tijdens de boekpresentatie in Bistro op 3 in Medemblik. VINCENTDEVRIESFOTO.NL

'Een pagina zonder plaatjes vinden kinderen saai'

MEDEMBLIK - Medemblik is rijk aan verhalen, óók aan de leukste verhalen voor kinderen. Dat vindt Corona Rentenaar (44) en daarom verscheen dinsdag 17 december het boekje 'Het raadsel van de oude waag'. Deel 1 van een reeks verhaaltjes over Boris en Julia en hun ontdekkingstocht naar de historische schatten van Medemblik.

Boris en Julia en hun supergeheime verstophut

"Mijn hart ligt bij het op de toeristische kaart zetten van Medemblik", legt Corona uit. "Daarom liep ik al tijden met het idee om een bijzonder souvenir te ontwikkelen. Toen we ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van mijn schoonouders samen op vakantie waren in Italië, ontstond het idee om een kinderboekje over Medemblik te schrijven.

Mijn schoonmoeder (73) was gelijk enthousiast en bood aan de illustraties te verzorgen en mijn dochter Roos (13) kwam met ideeën over de personages -een jongetje en een meisje- en het huis waar ze in wonen. Gedurende de vakantie werden we alle drie steeds enthousiaster."

Spontaan

"Dat het eerste deel over de waag gaat, ontstond spontaan", glimlacht Corona. "Toen we na de vakantie, weer thuis in Medemblik, uit eten gingen bij Bistro op 3, werden we gegrepen door de historie die het pand -een voormalige waag- uitademt.

En opeens had ons idee om samen een kinderboekje te maken handen en voeten: het moest een kinderboekje worden over Boris en Julia en de historische schatten van Medemblik. En wie we ook over het idee vertelden, iedereen omarmde het initiatief. Dan merk je hoe trots mensen zijn op hun stad en haar rijke historie."

Boris en Julia

Het spannende kinderboekje gaat over Boris (8) en Julia (7). De kinderen wonen in een bijzonder, wit huis met drie voordeuren en een supergeheime verstophut. Aan de rand van de tuin staat een reusachtige boom, waarin een wijze oude eekhoorn woont. Samen ontdekken ze alles over de historische schatten van het leuke havenstadje Medemblik.

Het raadsel van de oude waag

In 'Het raadsel van de oude waag' bezoeken Boris en Julia op een dag een restaurant in een heel oud gebouw. Vol bewondering kijken ze om zich heen. Ze worden nieuwsgierig als ze een vreemd voorwerp zien. Is het soms een oud gevaarlijk wapen? Of iets buitenaards? Met de hulp van de wijze oude eekhoorn en de magische beukennoot lossen ze het raadsel op.

Geschikt voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar

Boekpresentatie

Een prachtig moment van trots, vond voor oma, moeder en dochter dinsdag 17 december plaats in Bistro op 3 in Medemblik: de boekpresentatie van 'Het raadsel van de oude waag'. Wethouder Nederpelt, van de gemeente Medemblik, kreeg een exemplaar van het kinderboek overhandigd.

Magie

Het boekje is een coproductie van Corona Rentenaar (tekst), Jeannette Rentenaar (illustraties) en (klein)dochter Roos en geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Wie het boekje opent, wordt geraakt door de prachtige levendige aquareltekeningen. Maar ook Roos heeft een belangrijk steentje bijgedragen, aldus de trotse moeder: "Roos gaf goeie tips over de inhoud van het verhaal, het woordgebruik en de opmaak. Zo moest er op bijna elke pagina een afbeelding, want, zo stelt Roos, 'een pagina zonder plaatjes vinden kinderen saai'. Ook moest er magie in, want 'daar houden kinderen van'. Het was voor Jeannette en mij heel fijn om door haar met raad en daad te worden bijgestaan!"

Cadeautje

'Het raadsel van de oude waag' is verkrijgbaar op zestien verschillende verkooppunten in Medemblik. Een overzicht hiervan is te vinden op facebook.com/borisenjulia. Bestellen kan ook door een e-mail te sturen naar info@promoject.nl. Misschien een leuk cadeautje voor de kerst?

Maak kans op Boris & Julia

Voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander stelt Corona twee boekjes beschikbaar. Dus wie kans wil maken op een exemplaar stuurt een e-mail naar redactie.med@rodi.nl. Zet daarin in welke straat de historische waag in Medemblik staat en maak kans op het kinderboekje. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden. De prijswinnaars krijgen 'Het raadsel van de oude waag' thuisgestuurd.

Het boek Boris & Julia.