Isa en Roos zamelen speelgoed in voor gezinnen die het niet breed hebben.
Isa en Roos zamelen speelgoed in voor gezinnen die het niet breed hebben. (Foto: aangeleverd)

Leerlingen houden inzamelingsactie

MEDEMBLIK - Cadeautjes regelen voor kinderen die met kerst geen pakjes krijgen, dat is het doel dat Isa Schaap en Roos de Moel met hun inzamelingsactie voor ogen hebben. De meiden besloten om het plan naar de directeur van hun school SG De Dijk te stappen. De heer Beenen was gelijk enthousiast. Het resultaat: een kantoor bomvol speelgoed dat tijdens de kerstvakantie bezorgd wordt bij gezinshuizen in de hele regio.

"Wij als SG De Dijk vinden sociale betrokkenheid belangrijk en als leerlingen dan met een dergelijk mooi idee komen, ben ik gelijk enthousiast", vertelt Lars Beenen. Een werkgroep wordt gevormd en de taken verdeeld. "We proberen zoveel mogelijk leerlingen bij zo'n project te betrekken. Zo pakken de leerlingen van de richting 'Detailhandel en economie' de cadeaus mooi in. Ook de posters, flyers en inzamelmomenten zijn door de leerlingen zelf verzorgd."

Snel werd contact gezocht met Kanjer in het Zonnetje, een stichting die zich al jaren inzet voor kinderen. Die zorgt ervoor dat de ingezamelde cadeaus op de juiste plek belanden. Initiatiefneemster Roos: "Begin december hebben twee Pieten tijdens de sintactie al een jutezak vol cadeautjes gebracht naar een gezinshuis waar veertien kinderen wonen. Dat was zó bijzonder." "Ze waren zo blij!", vult Isa aan. "Bij vertrek kregen we van iedereen een dikke knuffel. Het was een mooie ervaring!"

Nu zijn de pijlers gericht op het organiseren van de kerstactie. "Nog even en de directeur past niet meer in zijn kantoor door alle cadeautjes", grapt Isa. Eerdere acties, zoals Serious Requestactie, werden ook goed ontvangen. "En daar ben ik best trots op. Leerlingen en docenten slaan de handen ineen om er samen een succes van te maken", stelt Beenen. Met een twinkeling in de ogen vult Roos aan: "Wie iets inlevert voor de actie, maakt kans op een van de prijzen die onze leraren beschikbaar stellen. Zo kun je een geheel verzorgde lunch in de lerarenkamer winnen. Ik hoop dat ik de prijs win die meneer Beenen heeft bedacht. Zijn prijs is dat hij je fiets op het schoolplein een wasbeurt geeft."

Aankomende dagen staat de actie in het teken van het sorteren en inpakken van de ingezamelde spullen. In de week van kerst worden diverse gezinshuizen verrast met de cadeaus. Isa: "Daar kijk ik enorm naar uit. Het geeft zo'n goed gevoel om iets voor een ander te doen. Ja, Roos en ik vinden het heel leuk om op deze manier kinderen blij te kunnen maken."