Ouderen blijven het liefste op hun vertrouwde plek.
Ouderen blijven het liefste op hun vertrouwde plek. (Foto: Pixabay)

Ouderen willen vaak niet verhuizen

REGIO - De neiging van inwoners in West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en op Texel om te verhuizen is op latere leeftijd is zeer laag. En hoe ouder men wordt, des te lager wordt deze neiging om te verhuizen. Echter, tot 69 jaar wil men eerder te verhuizen en wil men dat ook op korte termijn. Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek dat Omring heeft gedaan onder haar Omringpashouders naar hun woonwensen op latere leeftijd.

Middels een online enquête heeft Omring haar Omringpashouders gevraagd hoe zij op latere leeftijd willen wonen. De zorgorganisatie kreeg daarop maar liefst van 1.200 pashouders antwoord op vragen als 'Welke woonvorm heeft uw voorkeur?', 'Hoeveel slaapkamers moet een woning minimaal hebben?' en 'Welke voorzieningen moeten er in de buurt aanwezig zijn?'. De ondervraagde pashouders vormen een goede afspiegeling van de toekomstige doelgroep van Omring; ruim 78% is tussen de 60 en 79 jaar.

Lage verhuisgeneigdheid

De meeste ondervraagden geven aan (liever) niet te willen verhuizen, zo'n 70%. De helft daarvan wil eventueel wel verhuizen als dat echt nodig is, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen.

Wat opvalt is dat de verhuisgeneigdheid exponentieel daalt met het ouder worden. Echter, tot 69 jaar is men eerder geneigd te verhuizen en wil men dat ook op korte termijn. Als belangrijkste reden om niet te verhuizen wordt vooral genoemd dat men tevreden is over de huidige woning en omgeving.

Sommige merken op dat seniorenwoningen te weinig bergruimte hebben. De belangrijkste reden is dat men kleiner en gelijkvloers wil wonen. Of dat men het geld dat in de woning zit vrij wil maken.

Eengezinswoning

Op het moment wonen de meeste ondervraagden, zo'n 75%, in een ruime eengezinswoning. Vaak betreft dit een koopwoning. Ruim 60% van hen weet niet of ze in hun huidige woning blijven wonen, maar iets meer dan 37% verwacht dat wel, met woningaanpassingen. Te denken aan personenalarmering, een traplift en een verhoogd toilet genoemd.

De woning uitbreiden voor mantelzorg wordt als minst belangrijk beschouwd.

Ideale woning

Voor de meeste ondervraagden, over alle leeftijdsgroepen, inkomens en woonsituaties heen, is de ideale woning een appartement met balkon, gelijkvloers, onder de 100 m², met minimaal twee slaapkamers en dicht in de buurt van winkels, medische diensten, openbaar vervoer en openbaar groen. Boven de 80 jaar neigt men net iets meer naar een aanleunwoning of een zelfstandig appartement in woonzorgcomplex dan een appartement met balkon. Belangrijk voor de ondervraagden is ook een veilig gevoel, dus voldoende straatverlichting, brede trottoirs en buurtpreventie. Qua locatie willen de meesten het liefst in hun eigen gemeente en respectievelijk de eigen buurt blijven wonen.

Weinig keus

Ondervraagden geven tenslotte in het vrije opmerkingenveld aan dat ze het gevoel hebben dat er weinig keuze is in woningen voor zelfstandige senioren. Zo geeft een van de ondervraagden aan: "Ik heb persoonlijk de indruk dat de markt weinig inspeelt op senioren die nu in een koophuis wonen en later op oudere leeftijd graag kleiner willen wonen, maar wel zelfstandig. Die graag hun (grote) woonhuis in willen ruilen voor een kleinere betaalbare woning. En dan bedoel ik geen (dure) appartementen binnen een stads- of dorpscentrum."

Er is een groot tekort aan seniorenwoningen. Steeds meer ouderen komen in de problemen omdat gemeenten niet goed voorbereid zijn op de groeiende groep senioren. Meer informatie via de Omring Zorgconsulent tel. 088-2068206 of zorgconsulent@omring.nl.