Geldwaarde

Of ik tot de schrandere behoor, weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat er met onze euro ietwat schandelijk aan de hand is. Met ander woorden: zolang wij er nog in geloven en kunnen betalen heeft dit 'vodje' papier nog enige betaalwaarde. We kunnen er dus mee betalen zolang het duurt. Maar hoelang nog?

Let wel, ik benoem nu even de grote elektronische geldschulden van de ECB, waar u en ik het onderpand van zijn. Deze zijn zo immens groot, want het valt niet uit te spreken en de lage rente komt vanwege deze schulden. Dat vroeg of laat het ECB systeem dit niet meer dragen en wij zijn de klos!

Maar wat daaraan te doen... om onze spaarcenten veilig te stellen? Je geld uitlenen aan de overheid, tegen negatieve rente of bij de bank? In een oude sok uw geld bewaren, is tegenwoordig ook gevaarlijk en onwenselijk. Want er loopt teveel gespuis langs 'heren wegen' om dit geld in huis te hebben!

Antiek buiten een Rembrandt is een optie? Of iets van gelijke aard, maar wat? Aandelen kan... er zijn wel een aantal goede met een redelijk dividend, maar dit is alleen voor gespecialiseerde mensen om dit te doen. Want zonder kennis van zaken voor uw geldzaken is de beurs en aandelenmarkt dodelijk. Ik zeg altijd: als je er geen verstand van hebt, begin er niet aan!

Het 'gouden' ei kan ik niet aanreiken, wel de nuchterheid van de handel. Dit is of een edelmetaal, of iets heel zeldzaams. Kijk eens over de grens in valuta, welk land is het qua munt het meest stabiel? Mogelijk een goede borrel zal helpen, al is dit slecht voor een te snelle beslissing.

peter.koomen300@gmail.com