Overheerlijke speculaas te verkrijgen in het Bakkerijmuseum in Medemblik.
Overheerlijke speculaas te verkrijgen in het Bakkerijmuseum in Medemblik. (Foto: Duco de Vries)

Zelf aan de slag in de bakkerij van Sinterklaas

MEDEMBLIK - Het Bakkerijmuseum in Medemblik is de bakkerij van Sinterklaas. Daar worden vele ouderwetse lekkernijen gemaakt: suikerbeesten, borstplaat, chocoladeletters en holfiguren.

Pepernoten, speculaasmijters en marsepein

Maar ook worden marsepeinfiguren, pepernoten, kruidmoppen en taaitaaibeesten gemaakt. Met de pepernoten en met koekmijters maken, mogen alle lieve kinderen meehelpen! En in de weekenden kunnen kinderen tegen 2,50 euro bijbetaling, zelf met marsepein aan de slag. Daarmee zetten ze de traditie 'het eetbare grapje' voort. Van marsepeinvarkentjes of -gebitjes voor opa of voor vader een stel vrouwenbenen boetseren. Kids kunnen naar hartenlust in marsepein kneden. De Goedheiligman gaf aan de komende weekenden in Kasteel Radboud te resideren, in het Funfestijn wordt Pietengym gehouden en pepernotenmeel malen in de molen, kan iedereen er een compleet sinterklaasdagje in Medemblik van maken.

De speculaasgeur wordt na 5 december vervangen door de geur van verse weihnachtsstollen, tulband en banketkransen. Ook worden kerstkransen, chocolade hulstblaadjes en kerstbonbons gemaakt. Allemaal op historische wijze! Veel van de technieken worden niet meer geleerd en van sommige valt zelfs te zeggen dat zij bijna nergens anders meer te zien zijn. De lekkernijen met kerst kennen een eeuwenoude geschiedenis en zijn onderdeel van een rijke traditie aan gebruiken rond de feestdagenā€¦ De bakker demonstreert daarom niet alleen hoe ze gemaakt worden, hij vertelt er ook graag over.

Kijk voor meer informatie op www.deoudebakkerij.nl of bel 0227-545014.