Natuur in balans

Zo'n veertien dagen zijn voorbij, sinds ik wat klaagde dat het weer wel heel erg droog was. En ook koud, maar zoals altijd met de natuur, alles wordt ingehaald en in balans gebracht.

Nu is het weer warm, barre nat en straks nog een ietsje warmer. Heet weer, dat begint pas boven de veertig graden. Dat is leuk voor een paar dagen, maar dan gaat er niets boven het Hollandse weer. Ik weet er alles van. Met dat water van de laatste tijd is het nu dus wel erg nat, het is ook nooit goed, lijkt wel. Maar zoals kort geleden een hoeveelheid regen en een windhoos rond het dorp, bijvoorbeeld in Winkel, zit ik ook niet op te wachten. Maar de witlof komt boven de grond als 'haren op een hond', uitdunnen en verspenen, het komt wel goed.

En als alles groeit dan komen de 'kwaadjes' boven de grond en dat moet gewied worden. Dat zijn vuiltjes, spreektaal in en rond Opperdoes en de Hollander noemt het onkruid. In mijn jonge jaren werd het wel eens door een tuinder, die toen nog 'arbeiders' aan het werk had, 'arbeidersbrood' genoemd! Een beetje gek, want als het onkruid niet groeit, groeit het product wat de tuinder teelt ook niet, zo simpel zit de natuur in elkaar.

Veel wordt er geregeld, van bovenaf, en dat heeft geen mens in de hand en dat moesten wij maar zo houden. Dan komt er voor ieder wat wils, zo wispelturig dat het weer is, is ook de mens.

peter.koomen300@gmail.com