Woonbond

REGIO - De gasprijzen stijgen de komende jaren als gevolg van een verschuiving van de energiebelasting. Huurders met een hoge gasquote, het percentage van het inkomen dat aan gas wordt uitgegeven, zijn daar het meest de dupe van. Het gaat voornamelijk om huishoudens met kinderen, huishoudens in de bijstand en huishoudens in eengezinswoningen en huishoudens met een laag inkomen die huurtoeslag ontvangen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gasprijzen in de huursector' dat vandaag is gepubliceerd. De Woonbond pleit voor compensatie van deze huishoudens.

Gasrekening stijgt voor huishoudens

Vaak wonen lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Daardoor hebben zij ook vaak een hoge gasquote. In een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, roept de Woonbond op deze huishoudens te compenseren. In het ontwerp Klimaatakkoord wordt een verdere verhoging van de energiebelasting op gas voorgesteld.

In het onderzoek is de gasquote bepaald als de uitgaven aan gas als percentage van het gestandaardiseerd inkomen (=koopkracht). De 20% hurende huishoudens met de hoogste gasquote naar gestandaardiseerd inkomen geeft minstens 5,63% van hun gestandaardiseerd inkomen uit aan gas. Die groep bestaat uit 415.667 huishoudens. 26% daarvan verbruikt tussen 1.180 en 1.527 m³ gas per jaar en 65,6% verbruikt meer dan 1.528 m³.

De Woonbond pleit voor een compensatiemaatregel voor huurders met een hoge gasquote. Dat kan door de huurtoeslag van huurders te verhogen. Of om de Algemene heffingskorting op de inkomstenbelasting en het bijstandsinkomen in gelijk mate te verdelen of huurprijzen te bevriezen.