Belastingaangifte

REGIO - Nederlanders kunnen weer hun belastingaangifte over 2018 doen. Dat kan tot 1 mei via Belastingdienst.nl/aangifte. De meesten willen echter niet tot het laatste moment wachten, waaronder veel Noord-Hollanders. 69% van hen wil zelfs vóór 1 april belastingaangifte doen.

Meerderheid Noord-Hollanders wil vóór april belastingaangifte doen

Wie de belastingaangifte voor die tijd indient, ontvangt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wanneer iemand geld terugkrijgt, staat het bedrag meestal een week nadat het bericht ontvangen is op de rekening.

Om de aangifte te doen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst veel gegevens vooraf ingevuld. Hierdoor kost aangifte doen steeds minder tijd. 65% van de Nederlanders heeft minder dan een uur nodig om zijn aangifte te controleren en indien nodig aan te vullen, blijkt uit een flitspeiling in opdracht van de Belastingdienst. Wie vorig jaar kosten maakte die aftrekbaar zijn, moet deze zelf toevoegen in de aangifte. Dat dit veelvuldig wordt gedaan blijkt ook uit een recente peiling onder particulieren. Meer dan de helft voerde weleens aftrekbare kosten op. Het vaakst gaat dat om zorgkosten. Ook kosten met betrekking tot de aankoop van een eerste huis en het oversluiten van een hypotheek worden vaak opgegeven. De aangiftechecklist van de Belastingdienst geeft duidelijkheid over welke kosten aftrekbaar zijn.

Vergeet niet voor 1 mei belastingaangifte te doen

Het merendeel van de mensen dat particulier aangifte doet, geeft aan dit geheel zelfstandig te doen. Wie geen beroep kan doen op bekenden vindt alle benodigde informatie op Belastingdienst.nl/aangifte en kan de Belastingdienst vragen stellen via Twitter of Facebook. Daarnaast bieden maatschappelijke organisaties zoals vakbonden, ouderenbonden, belastingwinkels, sociaal werkers en fiscaal dienstverleners hulp bij aangifte.

De Belastingdienst voert campagne om mensen te helpen vóór 1 mei 2019 hun aangifte juist en volledig in te dienen aan de hand van herkenbare levensmomenten. Denk bijvoorbeeld aan je eerste bijbaan, de aankoop van een huis of het starten van een eigen bedrijf. Tijdens de aangifteperiode staat de website centraal.