Draag bij aan een geslaagde dag voor democratie.
Draag bij aan een geslaagde dag voor democratie. (Foto: (Pixabay))

Vrijwilligers gezocht voor stembureaus

HAARLEM - Tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 20 maart en de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei, kunnen Nederlandse inwoners weer hun stem uitbrengen. In gemeente Haarlem kan dit op maar liefst 78 plekken. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen is de gemeente op zoek naar vrijwilligers.

Een stembureaulid zorgt ervoor dat het stemmen en het tellen van de stemmen volgens de regels verloopt. In ieder stemlokaal is een voorzitter aanwezig die zich laat helpen door de overige stembureauleden. Er is een keuze uit de hele dag (van 7.30 uur totdat het stemmentellen klaar is), of een dagdeel (van 7.30 uur tot 16.00 uur of van 16.00 uur totdat het stemmentellen klaar is). Voor de werkzaamheden als stembureaulid is er 80,- per dagdeel en 160,- per hele dag uitgetrokken. Deze vergoeding wordt aangemerkt als belastbaar inkomen.

Stemmenteller

Voor de stemmenteller begint de dag om 21.00 uur op de dag van de verkiezingen. De eindtijd voor het tellen van de stemmen is niet van tevoren aan te geven. Dit is afhankelijk van het aantal stemmen en hoe snel er geteld kan worden. Het tellen van de stemmen kan tot na middernacht duren. Voor deze werkzaamheden als teller zijn 35,- uitgetrokken. Deze vergoeding wordt aangemerkt als belastbaar inkomen.

Aanmelden

Aanmelden als stembureaulid of stemmenteller kan online of door een e-mail te sturen naar verkiezingen@haarlem.nl.

Vermeldt daarin naam en adresgegevens of bel met (023) 511 51 82.