De kermis waar zoveel  over te doen is.
De kermis waar zoveel over te doen is. (Foto: Rodi Media)

Nog steeds verdeeldheid over Kermis Zaanenlaan

HAARLEM - "Ik denk dat het goed is om u even bij te praten over de stand van zaken project aanpassing kermis Zaanenlaan", zegt Jos Wienen in de vergadering van de Commissie Bestuur van 14 februari. "Er was afgesproken dat er nader onderzoek plaats vindt naar optimalisering van de veiligheidssituatie. Daar is later een motie over heen gekomen om eenzijdige plaatsing, met attracties alleen aan de parkzijde."

Door Christa Warmerdam

Het verplaatsen van de kermis heeft nogal wat consequenties voor het verkeer en de kermis komt ook in aangrenzende straten terecht. Wienen legt uit: "Er is een informatieavond geweest voor bewoners. Ik vond het een nuttige avond, maar het wordt er allemaal niet makkelijker van. Je merkt dat er forse verdeeldheid is."

Er is inmiddels een nieuwe enquête aangeboden (naast de enquête die de wijkraad gehouden heeft) waarin alle bewoners van de Mercuriusstraat zich unaniem uitspreken tegen een deel van de kermis in hun straat. Wienen: "We proberen het allemaal zo goed mogelijk op een rij te zetten. Dat gebeurt zorgvuldig, er wordt met de veiligheidsdiensten gekeken naar wat de beste manier is om het goed en veilig te doen. Er wordt met bewoners en kermisexploitanten gepraat. De inzet is dat wij proberen om in maart een definitieve indeling te bespreken, tot een conclusie te komen en vervolgens de kermis van dit jaar volgens die voorkeur te gaan plaatsen. Er zijn geen toezeggingen gedaan aan kermisexploitanten waar ze precies mogen staan, maar er is wel gezegd dat ze welkom zijn op de kermis. Dat moest ook wel, want wij kunnen niet in zo'n laat stadium zeggen: 'Joh je moet maar afwachten of je mag komen', want dan gaan ze ergens naar toe. Als het ons niet lukt om het rond te krijgen, zal ik dat ook vertellen en bespreken we dat in de commissie maar dan, zo is de opvatting van het college, zal de kermis in 2019 op de oude wijze plaats vinden, met de verbeteringen die al wel mogelijk zijn. We zullen het onderzoek daarna afronden en zorgen dat het voor de kermis van 2020 wel helder is." Wienen legt tot slot uit dat het allemaal zo lang duurt omdat er geen personeel beschikbaar was om het onderzoek te doen en er een extern onafhankelijk bureau op is gezet.