Fouten scanauto binnenkort hopelijk voorbij

HAARLEM - In de rondvraag van de vergadering van de Commissie Bestuur van de gemeenteraad van 14 februari stelde Moussa Aynan (Jouw Haarlem) vragen over fouten die gemaakt zijn door de apparatuur in de scanauto van de Gemeente. De scanauto rijdt door de straten van Haarlem en als een foutparkeerder wordt ontdekt, legt speciale apparatuur in de scanauto de gegevens van de foutparkeerder vast, zodat een boete kan worden opgelegd.

Door Christa Warmerdam

Aynan: "Volgens mij is de procedure dat er een visuele controle plaats vindt voordat de boete wordt opgelegd. Die controle wordt gedaan door een handhaver, die moet bekijken of dit inderdaad het kenteken en de auto is die beboet moet worden. De afgelopen weken is dit een aantal keer voorgekomen dat dat niet gebeurt. Mijn vraag is: is er inderdaad een visuele controle en zo ja waarom worden die fouten nog steeds gemaakt?"

Interpretatie

Burgemeester Wienen gaat in zijn antwoord eerst in op de procedure: "Er gaat altijd een controleur naar toe, die een inspectie doet en een foto maakt. Die kijkt ook of er iets bijzonders aan de hand is, bijvoorbeeld of er vergunning in de auto ligt. Hij legt de aanslag op." Daarna legt hij uit dat de apparatuur soms een foutje maakt. "Hij kan soms een letter verkeerd interpreteren. De controleur hoeft tot nu toe niet opnieuw het kenteken in te voeren."

Mensenwerk

Wienen komt ook met de voorgestelde oplossingen: "We willen scanapparatuur die vrijwel geen of helemaal geen fouten meer maakt, maar dat duurt nog eventjes want het is heel duur om te vervangen. Dat gaat binnenkort regulier gebeuren en dan gaan we dat regelen. Ten tweede is dat wij willen dat de controleur het nummer ook gewoon moet invoeren. Door dat handmatig te doen moet hij ook gaan kijken en dan ziet hij dat het niet klopt." Wienen houdt wel een slag om de arm: "Het blijft mensenwerk, dus ik kan niet zeggen het zal nooit meer gebeuren."