Vanuit de Vijfhuizerstraat richting het Spaarne, het laatste stuk van houthandel Peltenburg.
Vanuit de Vijfhuizerstraat richting het Spaarne, het laatste stuk van houthandel Peltenburg. (Foto: Willem Brand)

Ludieke huurbepaling; Niet bezitten, wel delen

HAARLEM - In Haarlem wordt werk gemaakt met het bouwen van woningen. Dat geeft parkeerdruk. Projectontwikkelaar Hoorne Vastgoed verzon een list à la Tom Poes. Huurders mogen geen auto bezitten, wel delen.

Door: Willem Brand

Er is grote woningdruk in de stad, maar meer woningen betekent ook meer auto's. Het autopark in onze stad telde in 2016 ruim zeventigduizend motorvoertuigen. Parkeren staat onder druk. Projectontwikkelaars moeten onder het maaiveld parkeergarages bouwen, want erboven is de grond schaars.

Deelauto's

Hoorne Vastgoed, dietussen Schalkwijkerstraat 13C en de Vijfhuizerstraat zestig appartementen gaat bouwen, bedacht een ludieke huurbepaling. Toekomstige bewoners van 'New Harlem' mogen geen auto hebben. Om toch mobiel te zijn stelt Hoorne vier deelauto's beschikbaar.

Mochten bewoners toch over een auto beschikken, dan mag die niet binnen een straal van een kilometer rondom de woning geparkeerd worden. Doet men dat toch, dan wordt boete uitgedeeld en bij een bepaald aantal dreigt zelfs uithuiszetting.

Eerlijk opgeven

Bij Vivere, die in de Schalkwijkerstraat op nummer 13 zat en een paar panden terug op 11c een nieuwe zaak kreeg, weten ze ervan. Dat zal nog wel even duren, ze moeten nog beginnen met slopen, zegt medewerker Merel. Zij vraagt zich hardop af of iedereen wel zo eerlijk zijn autobezit opgeeft. Een tweede medewerker weet te melden dat de gevel van het oude pand blijft staan. Een groot deel van de zestig nieuwe woningen krijgt naast een gemeenschappelijke hof ook een eigen buitenruimte.