Het Haarlemmermeermuseum Cruquius. (Foto: PR)
Het Haarlemmermeermuseum Cruquius. (Foto: PR) (Foto: Haarlemmermeermuseum Cruquius)

Museum lid van UNESCO

CRUQUIUS - Haarlemmermeermuseum De Cruquius is er trots op dat zij mag toetreden tot het UNESCO Water Museums Global Network.

Al generaties lang wordt kennis en erfgoed over water doorgegeven. Watermusea willen dit erfgoed bekend maken aan een groot publiek om de wereldwijde watercrises en de oplossingen ervan beter te begrijpen. Van de dreiging van de 'Waterwolf' tot leven in een polder onder de dreiging van de stijgende zeespiegel. Het verhaal van Haarlemmermeermuseum de Cruquius sluit aan bij dit wereldwijde, urgente waterverhaal.

Overal ter wereld tonen en interpreteren watermusea watercultuur om hydraulisch erfgoed te behouden. Veel watermusea zijn daarnaast actief in het communiceren van een meer duurzaam watergebruik. Haarlemmermeermuseum De Cruquius informeert in haar museum bijvoorbeeld over het project Polder Waterproof van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. De polder wordt waterproof als tuinen groener worden door tegels te vervangen door planten. De natuurlijke tuin is een spons die het water tijdelijk vasthoudt, zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit en voor verkoeling op hete dagen. Dit geeft minder overlast en schade bij de steeds hevigere regenval. Ook biedt het museum educatiepakketten voor scholen rond het weer, het klimaat en waterbeheer waardoor kinderen over dit onderwerp nadenken.

UNESCO Global Network roept, samen met (water)musea, op om acties te ondernemen om de verslechterende relatie met het kostbaarste vloeibare element en de bron van al het leven te herstellen.