Reparateur Jan Ostmann (rechts) helpt bezoeker Frans Bouma met zijn kapotte scherm. Rien Wattel (midden) kijkt goedkeurend toe.
Reparateur Jan Ostmann (rechts) helpt bezoeker Frans Bouma met zijn kapotte scherm. Rien Wattel (midden) kijkt goedkeurend toe. Foto: Rowin van Diest

Repair Café geeft apparaten tweede leven

HAARLEMMERMEER / ZWANENBURG - Kapotte apparaten een tweede leven geven, dat is het doel van Repair Café. Inmiddels zijn er in de gemeente Haarlemmermeer zes van deze cafés te vinden, een zevende, in Spaarndam, opent in mei. Elke tweede dinsdagmiddag van de maand is het Repair Café in Zwanenburg, een locatie waar de noodklok werd geluid vanwege de weinige bezoekers.

door Anke Steffers

Rien Wattel is secretaris bij Stichting Repair Café Haarlemmermeer. "De stichting is in 2013 begonnen met een eerste Repair Café in Hoofddorp. Er waren daar drie clubs met elk hetzelfde idee; ze wilden iets doen met duurzaamheid en het liefst in praktische zin. Zo startte het eerste café in De Ark. Die locatie is nog steeds de best bezochte, met zo'n veertig tot vijftig bezoekers per week."

De komst van een zevende Repair Café in Haarlemmermeer is nieuws. "Daar starten we in mei. Een groep enthousiaste vrijwilligers pakt het op, wij ondersteunen. Het Dorpscentrum in Spaarndam staat dus vanaf mei elke tweede zaterdag van de maand op de agenda.'

Het allereerste Repair Café van Nederland werd in 2009 geopend in Amsterdam-West. "Inmiddels zijn er cafés in Tokio, New York en Berlijn. Duurzaamheid is de gedachte. Onze slogan is 'Weggooien? Mooi niet', dat kan altijd later nog. De mensen komen met hun kapotte apparatuur – elektrische apparaten, speelgoed, kleding, meubels en fietsen – naar het café. Als ze aan de beurt zijn, bekijkt de vrijwilliger of het voorwerp te repareren is. Bijna een derde van de reparaties lukt."

Sociaal

Het Repair Café is ook een sociale aangelegenheid. 'De klanten moeten na het aanmelden even wachten. Ze maken een praatje met elkaar en vervolgens met de reparateur. Sommigen blijven nog even voor een kopje koffie. En naast dat de cafés een goedkope oplossing zijn voor mensen met een smalle beurs is het een plek voor mensen die uit het arbeidsproces zijn geraakt om zich weer verdienstelijk te maken.'

De cafés in de gemeente kunnen bijna alle rekenen op veel bezoek. Alleen het Repair Café in Zwanenburg trekt minder klanten. "In Zwanenburg is 4 jaar geleden het initiatief voor het café gekomen van het Centrum voor Educatie en Activiteiten De Hoek. We hebben veel promotie gedaan en toch zijn er onverklaarbare dips. Vandaag hadden we vijftien reparaties, maar de helft van de bezoekers had niet eerder van het Repair Café gehoord."

Het meest voorkomende voorwerp dat klanten in het café ter reparatie aanbieden, is een Senseo-apparaat. "Veelal is het apparaat verstopt. We krijgen ook veel magnetrons, dvd-spelers en stofzuigers. Uiteindelijk zijn het reparaties die de middenstand niet voor je doet en die je zelf zou kunnen doen."

Voor een reparatie vraagt het Repair Café een vrijwillige bijdrage. "Van wat we overhouden, kopen we startkits en we gebruiken het voor uitingen. En we doen elk jaar twee keer een borrel of een uitje met alle vrijwilligers. Wat overblijft, gaat naar een goed doel. Zoals afgelopen januari Stichting Leergeld.

Cafés op een rij

De Repair Cafés in Haarlemmermeer op een rij:

Zwanenburg / Halfweg, De Olm, Olmenlaan 141 - 2de dinsdag 13.30-16.00 uur
Lisserbroek, De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1 - 1ste zaterdag 13.30-16.00 uur
Vijfhuizen, d'Ouwe Waterwolf, Kromme Spieringweg 436 - 2de maandag 13.30-16.00 uur
Hoofddorp, De Ark, Muiderbos 36 - 3de woensdag 13.30-16.00 uur
Badhoevedorp, Buurthuis 't Rietland, Christian Huygensstraat 21 - 4de woensdag 9.30-12.00 uur
Nieuw-Vennep, Het Ontmoetingscentrum op het Harmonieplein (nieuwe locatie), Elemastraat 65 - laatste vrijdag 13.30-16.00 uur.

Informatie staat op www.repaircafehaarlemmermeer.nl en op Facebook: repaircafehaarlemmermeer.


GlasDraad start glasvezelcampagne in buitengebied

HAARLEMMERMEER - Bewoners van het buitengebied van Haarlemmermeer kunnen binnenkort mogelijk genieten van razendsnel internet. GlasDraad is op 15 februari namelijk een vraagbundeling gestart in het buitengebied van Haarlemmermeer. Wanneer 50 procent van de bewoners zich vóór 15 april 2019 aanmeldt, is de komst van een nieuw glasvezelnetwerk een feit.

Dit en vorig jaar rondde de aanbieder al meerdere vraagbundelingen succesvol af. Onder de naam GlasDraad leggen zij glasvezelnetwerken aan in de buitengebieden van het Groene Hart, Utrecht en Zuid-Holland, Drenthe, Groningen en de Krimpenerwaard.

De aanleg van het glasvezelnetwerk verloopt in nauwe samenwerking met bewoners, lokale overheden en belangengroepen in de gemeente Haarlemmermeer. Samen met bewoners in de gemeente is gekeken hoe de gewenste verbetering van de internetvoorziening in het buitengebied van Haarlemmermeer gerealiseerd kan worden. Met de aanleg van een glasvezelnetwerk is een veel betere snelheid en een stabiel netwerk binnen handbereik.

Komende periode worden bewoners in het buitengebied geïnformeerd over het project. Half februari ontvangen zij een informatiepakket met info over glasvezel, de planning en het aanbod. Daarnaast worden tot midden april ook informatiebijeenkomsten georganiseerd. Aanmelden kan door op www.glasdraadhaarlemmermeer.nl in te schrijven voor glasvezel en daarna een abonnement af te sluiten.

Bewoners van het buitengebied die op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen, kunnen mailen naar haarlemmermeer@glasdraad.nl. Ook zoekt GlasDraad buurtambassadeurs, bewoners die hun buurtgenoten informeren en enthousiast maken over het nut en de noodzaak van snel internet.