Tokelores maakte een carnavalslied over een beladen onderwerp.
Tokelores maakte een carnavalslied over een beladen onderwerp. (Foto: Tokelores)

Carnavalslied over behandeling Spaarne Gasthuis

HOOFDDORP - Jan Beenen had blaaskanker. Toen hij hoorde dat hij 'schoon' was, maakte hij er een vrolijk lied over, als therapie. In 'Mijn Tokelores' bezingt Beenen zijn ervaringen in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp bij onderzoeken, operaties en blaasspoelingen. Hij wil daarmee alle oud-kankerpatiënten laten zien dat er een leven is ná kanker. Ook is er inmiddels een clip gemaakt.

Het nummer gaat over een zware tijd in het leven van Jan Beenen. In het voorjaar van 2018 plaste hij bloed, onderging diverse onderzoeken in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en kreeg de diagnose blaaskanker te horen. "Toen zakte de grond onder mijn voeten weg. De laatste jaren had ik namelijk enkele vrienden verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Daar was ik letterlijk als de dood voor."

Schoon

Na twee operaties via de plasbuis bleek Beenen 'schoon'. Goedgemutst als hij doorgaans is, hoorde hij zichzelf als vanouds zingen. 'Mijn Tokelores', een lied dat hij niet kende. "Ik heb geen flauwe notie hoe ik erbij kwam, maar als ik iets meemaak, denk ik vaak in muziek. En ik heb ook geen idee hoe ik aan Tokelores kwam. Ik hoop eigenlijk dat ik het zelf heb verzonnen." Thuis gekomen, schreef hij er een vrolijke tekst bij. Uit liefde voor het leven. "Ik vind het fijn dat ik leef en humor maakt het leven een stuk aangenamer. Ook in moeilijke tijden. Maar als de dokter me had opgegeven, had ik deze tekst natuurlijk nooit kunnen schrijven."

Geluk

Beenen heeft geluk gehad. Hij overleefde de ziekte "tot nu toe", maar blijft onder controle. Want bij de helft van de patiënten komt de ziekte terug. Daarom gaat hij voorlopig elke drie maanden naar de uroloog die in zijn blaas kijkt. Als hij 'schoon' blijkt, krijgt hij een serie van drie blaasspoelingen. Daar heeft hij grote bewondering gekregen voor zijn behandelend arts en de zusters. "Wat een fijne mensen en wat werken die zusters hard."

Praten

Beenen komt nogal eens op de afdeling Urologie en Oncologie van het Spaarne Gasthuis. Daar sprak hij andere mannen met dezelfde ziekte en merkte hoe de meeste mannen het moeilijk vinden over hun blaaskanker en wat het met hen doet, te praten. Voor de grap zong Beenen het liedje een paar keer in de wachtkamer. En juist dit vrolijke liedje gaf een eerste aanzet er juist wel over te praten.

Ook tijdens een liveoptreden in een café bracht Beenen het lied zingzeggend ten gehore. Tot zijn verbazing zong het publiek het voor hen onbekende refrein spontaan mee. Aangestoken door dit enthousiasme, benaderde Beenen een aantal muzikanten en verzamelde een koortje om hem heen. Muzikant Ronald de Jong componeerde de muziek bij de tekst en ze gingen samen de studio in om het nummer op te nemen.

'Het Tokeloreslied' van Mijnheer Beenen staat nu online en is te zien en te horen via:

https://youtu.be/MFGNFYbzVLo