De Dansgroep Lillan is één van de optredens in het volgende zondagmiddagpodium.
De Dansgroep Lillan is één van de optredens in het volgende zondagmiddagpodium. (Foto: PR)

Zondagmiddagpodium met Zweedse dansen en muziek

ZWANENBURG – Als voorproefje op de Scandinavische Maand van Route 65 in maart biedt het Zondagmiddagpodium 24 februari om 14.00 uur Zweedse dansen en muziek door dansgroep Lillan en Duo NoordWest in cultureel centrum De Olm aan de Olmenlaan.

Dansgroep Lillan-Amsterdam is een kleine dansgroep die al 23 jaar gespecialiseerd is in Zweedse dansen. Een typisch Zweedse dans is de polska, die oorspronkelijk uit Polen kwam. Bijna elk dorp had (en heeft) zijn eigen polska. Polskor zijn paardansen. Zweden kent ook zogenaamde 'gammaldanser', oftewel oude dansen. De dansgroep laat een aantal van deze gammaldanser en polskor uit verschillende streken van Zweden zien in originele Zweedse klederdrachten. Daarnaast vertellen zij over de muziek, dans, kleding en volksgebruiken.

Livemuziek

De muziek wordt live verzorgd door Els Doekes en Thomas Steenweg, samen Duo NoordWest, die een uitstekende reputatie heeft opgebouwd in de traditionele Zweedse muziek. Al meer dan 20 jaar verdiepen zij zich in deze muziek en de daarbij behorende dansen. Zij spelen vele instrumenten, waaronder viool, trekharmonica, fluiten, doedelzak, trombone en nyckelharpa.

Kaarten (5 euro) zijn te koop vanaf een half uur voor aanvang in de zaal. Reserveren van kaarten en vervoer met RegioRijder kan op vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur bij MeerWaarde, 023-5698873.