Pracht en praal in Venetië.
Pracht en praal in Venetië. Fotocommunity Waterland

Foto Community Waterland deelt liefde voor fotografie

WATERLAND – Het is alweer bijna zover: de leden van Fotocommunity Waterland pakken hun koffers en fotoapparatuur in en reizen samen af naar Venetië met een doel: de mooiste plaat van het carnaval schieten. Wat de criteria zijn voor zo'n allermooiste foto ligt voor iedere deelnemer weer anders. "Wat ik prachtig vind kan voor een ander niets bijzonders zijn en andersom", aldus Susan van Dieren, een van de leden van de Fotocommunity Waterland. Herman Kasper: "Dat is gelijk onze kracht: iedereen bij ons is gelijk. Of je nu dure apparatuur hebt, fotografeert met een eenvoudige spiegelreflex…het gaat om ontspanning en plezier. Het is absoluut geen wedstrijd!" Herman, Chris, Susan en Arnold (eigenaar Fotostudio van der Zee) vertellen over de community en over hun liefde voor de fotografie.

Door Shelley Zuizewind

Samen op pad voor de prachtigste foto's

Wat drijft de leden om af te reizen naar verre bestemmingen en om bijvoorbeeld uren op de grond te liggen voor de beste foto? "Het is leuk met z'n allen op reis te gaan, van elkaar te leren en te werken aan een zelfde doel: een prachtige foto! Met je partner op vakantie heb je daar geen tijd voor, die zegt: 'loop door, we kunnen niet overal blijven stil staan!''', aldus Susan. De Fotocommunity Waterland komt een keer per maand bij elkaar. De club heeft nu ongeveer 52 leden. Susan is er vanaf het begin af aan bij. In 2011 werd er gestart met tien leden. Arnold van der Zee: "Naar aanleiding van de cursus deel 1 en deel 2 die de mensen bij mij hadden gevolgd wilde een deel verder gaan met fotograferen. Het idee van: 'We kennen nu de basis, maar willen weten wat er nog meer mogelijk is en dit samen in de praktijk brengen."'

Stoplicht in drie kleuren

De groep krijgt bijvoorbeeld een opdracht om een stoplicht te fotograferen waarbij je alle lichten tegelijkertijd gekleurd ziet worden. Zonder gebruik van Photoshop. "Ga daar maar eens mee aan de slag! Dat is uitdagend en heeft te maken met de manier waarop je werkt met sluitertijden; bepaalde instellingen van de camera", aldus Herman.

Urbex

Iedere deelnemer van de community heeft zo zijn specialiteiten en favoriete items te fotograferen. Zo is Chris gek op urbex fotografie: "Lelijke, vervallen locaties die ook nog eens moeilijk te bereiken zijn op z'n mooist te fotograferen. Daar komt ook nog wel wat Photoshop-werk bij om de hoek kijken om het net even nog wat mooier te maken. Het feit dat de urbex-locaties vaak geheim zijn maakt het voor mij ook een uitdaging, dat geef wel wat goede spanning", lacht hij. "Over goede spanning gesproken...we zijn ook wel eens iemand kwijt hoor tijdens zo'n reis. Die gaat dan zo op in de natuur, de stad of wat het onderwerp dan ook is, dat die gewoon uren alleen op pad is...!"

Lees verder op pagina 10