Het lopend diner op 16 maart wordt in alle ruimtes van het museum opgediend.
Het lopend diner op 16 maart wordt in alle ruimtes van het museum opgediend. (Foto: Sarah Dona)

Walking dinner en veiling in museum

PURMEREND - Op zaterdag 16 maart organiseert Rotaryclub Purmerend een unieke activiteit in het Purmerends Museum: Dinner at the Museum; een walking dinner voor 100 mensen.

door John Bontje

Tussendoor en na afloop wordt in de trouwzaal een grote veiling gehouden. De baten van het diner en de veiling komen ten goede aan de inrichting van de marktpresentatie en audio-apparatuur, die binnenkort op de tweede verdieping van het museum wordt gerealiseerd.

Rotary Purmerend haalt geld op voor inrichting en audio marktpresentatie

Het is een ultieme wens van conservator Saskia van den Berg en alle medewerkers. In de ruimte, die medio 2020 klaar is, worden beelden van de markt van vroeger getoond. Met veel foto's van weleer, in de periode dat de binnenstad van Purmerend op dinsdag nog vol stond met koeien, varkens, schapen en dergelijke. "Er is een ontwerp gemaakt door Kloosterboer", aldus Van den Berg.

Wat is er mooier dan het visuele met origineel geluid te combineren? Zodat bezoekers van het museum straks het handje-klap en de bijbehorende termen van de boeren en de geluiden van de beesten op alle manieren herbeleven. Het zal de marktpresentatie meerwaarde geven.

Geschiedenis koesteren

Kees Ouderwortel, hij is van Rotary Purmerend, is enthousiast over de door de werkgroep Community geïnitieerde activiteit. "Ik heb iets met bijzondere dingen op speciale plaatsen. Een walking dinner in een museum is zo'n bijzonder iets. Daarbij komt dat het doel mooi is. Geschiedenis moet je koesteren. Wij zijn van mening dat het Purmerends Museum moet doorgroeien. Als we daar een steentje aan bij kunnen dragen, doen we dat graag. We rekenen erop een aanzienlijk bedrag bij te dragen", aldus Oudewortel.

Exclusief

Goed eten, prachtige wijnen, een gezellig samenzijn en na afloop een fraai bedrag overhandigen aan het museum. Op voorhand lijkt alles aanwezig om er een in alle opzichten een exclusieve aangelegenheid van te maken. Alle gangen tijdens het lopend diner worden gemaakt en opgediend door het tegenover het museum gevestigde établissement 't Hoedje van de Koningin. De wijnen zijn in goede handen van Wijnimport Joop Bart. Wijnkenner Jacco Huitema, werkzaam bij de in Fort Kwadijk gevestigde wijnimporteur Bart, is aanwezig om de wijnen van de nodige informatie te voorzien. Tenslotte zorgt Maarten Schipper voor het glaswerk, de statafels en het bestek.

Veilingmeester is Piet Hein Debets. De rap van de tong zijnde Purmerender laat mooie kavels de revue passeren, waaronder enkele schilderijen, een verblijf van een week voor tien personen in een Oostenrijks penthouse, rijden in een oude MG, een middag zeilen op het Markermeer, diverse bijzondere wijnpakketten, een high team voor 15 personen, een gastronomisch diner voor 6 personen, een Indonesische rijsttafel voor 15 tot 20 personen, de inzet van een klusjesman en het opmaken van een testament. De kavels worden per opbod verkocht.

Aanmelden

De deelnemers aan het walking dinner betalen € 75,- per persoon. Voor 20 tot 25 deelnemers is nog plek. Zij kunnen zich aanmelden via het e-mailadres secretariaatrcpurmerend@gmail.com Ook eventuele nieuwe leden kunnen zich hier melden.