Column

Licht

Eind januari zag ik op RTV Purmerend de gemeenteraadsvergadering. Het maandelijkse spektakelstuk van de lokale politiek. Het was een bijzondere vergadering. De volle agenda was in een mum van tijd afgewerkt, omdat veel bespreekpunten van de agenda werden gevoerd.

Ondanks de voorbesprekingen in de commissies zien diverse fracties kans om op het allerlaatste moment moties en amendementen in te dienen, waardoor anderen zich genoodzaakt zien om de inhoudelijke bespreking op te schorten. Men voelt zich overvallen door alle wijzigingsvoorstellen. Dat schiet lekker op, zou je zo denken.

Het spektakel zat deze keer in heel iets anders. Aan het begin van de vergadering vraagt PVV-er Van Dongen het woord. Mede namens zijn fractiegenoot Soenjoto verklaart hij afstand te nemen van het populistische gedachtegoed van de Wilderspartij. Ondanks de afsplitsing van Moinat (ook PVV) blijven Van Dongen/Soenjoto zich PVV noemen. Opmerkelijk is het dat zij zeggen zich voortaan te willen inspannen voor de verbinding tussen de mensen. Niemand uitsluiten, niemand discrimineren, ruimte voor iedereen. Fijn! Het duo heeft nu toch maar mooi 'het licht gezien'. Maar hoe de kiezers die vol overtuiging op de PVV stemden zich nu voelen, daar hoorde je beiden niet over. Kiezersbedrog noem je zoiets, meen ik.

Vervolgens vroeg fractievoorzitter Boer van Leefbaar het woord; de partij die zich meestal laat kenmerken door ongenuanceerde opmerkingen en stemmingmakerij. Deze keer een volstrekt ander geluid. Boer prees alle instanties voor het adequate optreden rond de jaarwisseling. De loftuitingen waren zo overweldigend dat de argwaan is gewekt. Heeft Leefbaar ook het licht gezien of aast de partij op een wethoudersplekje in 2022?

Z. Lijner