Grutto.
Grutto. (Foto: Joke Huijser-Spekken)

Cursus Weidevogelbeheer

REGIO - Landschap Noord-Holland verzorgt dinsdag 26 februari en 5 maart een basiscursus Weidevogelbeheer in Purmerend. Want zoals elk jaar bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto's binnen enkele weken de akkers en weilanden van onze provincie. Om deze soorten in ons landelijk gebied te behouden, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Landschap Noord-Holland is op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen en houdt voor hen een basiscursus.

Tijdens deze cursus maken de deelnemers kennis met de meest voorkomende weidevogels en worden ze opgeleid tot weidevogelbeschermer. Inventariseren is de basis van de bescherming. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het echt nodig is, worden nesten opgespoord en gemarkeerd en kuikens beschermd. Alle gegevens over het gedrag worden digitaal ingevoerd, zodat duidelijk is waar de weidevogels zich bevinden en of ze een nest of jongen hebben. Boeren kunnen daar hun werkzaamheden op aanpassen zodat nesten en jonge weidevogels worden gespaard.

Voor de cursus is geen voorkennis vereist. Boeren die deze basiscursus willen volgen en/of aan weidevogelbescherming willen doen, kunnen zich ook aanmelden voor de cursus. De basiscursus bestaat elk uit twee theorie-avonden die starten om 19.30 uur. Na de theorie volgt begeleiding in het veld.

Voor meer informatie zie www.boerenlandvogels.nu of neem contact op met Wim Tijsen of Nienke Kwikkel van Landschap Noord-Holland (w.tijsen@landschapnoordholland.nl, 06-53118106.