Robbert Jan Noorda legt de Visionaire-technologie uit.
Robbert Jan Noorda legt de Visionaire-technologie uit. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

Geavanceerde technologie ZMC voor knie

ZAANDAM - Robbert Jan Noorda (54) is orthopedisch chirurg bij het Zaans Medisch Centrum. Een van zijn specialiteiten is het behandelen van mensen met versleten knieën. De orthopeed doet dit nu alweer een kleine vijf jaar met een geavanceerde technologie: Visionaire. Hij ziet daarbij veel voordelen en legt uit wat de behandeling inhoudt.

Mensen met ernstige slijtage aan hun knie komen in aanmerking voor een totale knieprothese. Om een prothese of ook wel 'kunstknie' te plaatsen is een operatie nodig die wordt uitgevoerd door een orthopeed. Daarvoor moet deze het bot van het onder- en bovenbeen zodanig behandelen dat de prothese daartussen past en goed bevestigd kan worden. Het kraakbeen wordt daarbij weggehaald.

Visionaire

Noorda trad in 2003 in dienst bij het ZMC en plaatste sinds die tijd ongeveer 1.500 knieprothesen. In 2014 stapte het ZMC over op de hoogstaande Visionaire-technologie. "We zijn het enige ziekenhuis in Nederland dat de technologie standaard toepast", aldus Noorda.

Volgens de orthopeed heeft het grote verbeteringen in de behandeling opgeleverd. Hij legt dit uit: "Bij de oude methode moesten we tijdens de operatie beoordelen welke maat prothese de patiënt nodig had. We konden ook niet rondom in de knie kijken, zodat het plaatsen van de prothese passen en meten was. Bij de nieuwe methode wordt eerst een 3D MRI-scan en langebeenopname gemaakt, die we opsturen naar onze Visionaire-leverancier in Amerika. Aan de hand van de gegevens maken zij met een 3D-printer een zaagmal die precies op de vorm van de knie is afgestemd. Zo kunnen we het onder- en bovenbeenbot zodanig afzagen dat we vooraf al weten welke maat prothese we moeten hebben en bovendien wordt de prothese preciezer geplaatst. Lange pennen in het bot voor de maat- en positiebepaling zijn daardoor niet meer nodig. Bovendien is hierdoor minder kans op botschade."

"Dankzij een 3D-animatie kunnen we vóór de operatie de knie helemaal rondom bekijken, opdat we in de operatiekamer nog preciezer te werk kunnen gaan. De indruk bestaat dat de patiënten als gevolg van het gebruik van deze methode beter herstellen dan met de eerdere conventionele methode."

Toekomst

Sinds 2014 heeft Noorda ruim 500 Visionaire-operaties uitgevoerd. De technologische ontwikkeling gaat snel. "We hopen dat we in de toekomst ook prothesen op maat kunnen aanbieden. Zover is het echter nog niet. Op dit moment moeten we nog kiezen uit de verschillende beschikbare maten."