Jan de Waal en Rob Veenman in Studio 9.
Jan de Waal en Rob Veenman in Studio 9. (Foto: Wendy Ruittemanz)

Hoogheemraad Rob Veenman te gast bij Radio 9 over Waterschap

OOSTZAAN - Radio 9, de lokale radiozender van Oostzaan, zendt wekelijks het programma 'Skuurpapier' uit. Dit is een ludiek, informatief programma van Laura Posch en Jan de Waal. Met wekelijks aandacht voor de Oostzaanse politiek. In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen hebben zij de komende weken een aantal bijzondere gasten die daar meer over kunnen vertellen.

door Wendy Ruittemanz

'Wij kijken 50 tot 100 jaar vooruit'

Onder het motto 'onbekend maakt onbemind' hebben de programmamakers daarom voor een drietal van de komende afleveringen van Skuurpapier een aantal gasten uitgenodigd die direct of indirect te maken hebben óf krijgen met de besturen van Provinciale Staten van Noord-Holland en het Waterschap waaronder Oostzaan valt, namelijk Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

In de uitzending van afgelopen zaterdag was Hoogheemraad Rob Veenman van het HHNK namens Groen, Water en Land aan het woord. Hij is tevens loco-Dijkgraaf en een van de kandidaten tijdens de komende verkiezingen van 20 maart. Onze redacteur van Kompas Regiokrant mocht ook gezellig aanschuiven.

Onder de zeespiegel

"Ons gebied loopt van het Noordzeekanaal tot en met Texel", vertelt Veenman. "Negentig procent van dit gebied ligt onder de zeespiegel. Kort gezegd houden wij ons bezig met vier dingen: De waterveiligheid, het watersysteem, de waterkwaliteit in de sloot en de waterzuivering. Verder hebben wij nog 1300 kilometer aan wegen. Wij zorgen ervoor dat jullie kunnen wonen en werken."

Er wordt ook rekening gehouden met de klimaatverandering. "Wij kijken wel 50 tot 100 jaar vooruit." Belangrijk als wij droge voeten willen houden. Tijdens de uitzending vraagt De Waal Veenman het hemd van het lijf over het belang van Waterbeheersing. Posch trekt tussendoor toepasselijke plaatjes, met als onderwerp water, uit haar tas.

Zelf luisteren

De complete uitzending wordt woensdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur herhaald en is te beluisteren via www.radio9oostzaan.nl.

Tot slot heeft Rob Veenman nog een advies voor de luisteraars: "Stem op mensen die verstand van waterbeheer hebben!"