Afbeelding
(Foto: (VINCENT DE VRIES / RODI MEDIA))

Unieke kavels veiling Bakkerijmuseum

In de historische ambiance van kasteel Radboud wordt zaterdag 2 maart de goodwill-veiling voor het Bakkerijmuseum georganiseerd. Unieke kavels gaan deze avond onder de hamer.

Realisatie van een 'Konditorei'

"Natuurlijk zijn hieronder producten van eigen hand, zoals een kilo bonbons, gevulde koeken voor het personeel of een ambachtelijk gemaakte bruidstaart. Daarnaast veilen we prachtige kunstwerken welke dienst hebben gedaan in de tentoonstelling 'Bakkerskunst'," aldus Jacco Spil, directeur van het museum. "Laat je de kans niet ontglippen een échte Nic Jonk, Leentje Linders of Cornelis Lemair te veroveren of laat je eigen portret schilderen in cacao."
Om het geheel compleet te maken zijn er fantastische belevenissen te bemachtigen. Een minuut winkelen bij Deen Supermarkten, een meet & greet met cabaretier Vincent Bijlo, een rondleiding over circuit Zandvoort door niemand minder dan Jan Lammers en lammetjes knuffelen bij de familie Kay. Werkelijk teveel om op te noemen. Het wordt een geweldige avond met cabaret, muziek en overheerlijke hapjes. "We zijn niet voor niets het lekkerste museum van Nederland!"

Dit alles wordt georganiseerd ter ondersteuning van de uitbreidingsplannen van het Bakkerijmuseum. Met de aankoop van het buurpand kan het reeds bestaande museum nog groter en interessanter worden dan het al is. "Het zal meer ruimte bieden aan nog meer bezoekers. Door een extra toegangsdeur kunnen de bezoekersstromen beter en veiliger begeleid worden en door de toevoeging van een lift wordt het museum voor iedereen toegankelijk," legt Jacco uit. "Tot slot zorgt een upgrade van de presentatie ervoor dat het Bakkerijmuseum weer helemaal anno NU wordt," vult Henriëtte Roskam, mede-directeur, aan. "Bezoekers hoeven echter niet bang te zijn, de authentieke sfeer van het Bakkerijmuseum zoals ze dat van ons gewend zijn, zal zeker behouden blijven."

Aangezien het grootse plannen zijn en niet alles in één keer te realiseren is, wordt in een aantal fasen gewerkt naar het eindresultaat. "De eerste fase van dit prachtige plan bestaat uit de realisatie van een 'Konditorei': een authentieke banketbakkerswinkel waar koffie geschonken wordt met bijbehorende ambachtelijke bakkersspecialiteiten", legt Jacco uit. "En dat is nu precies het doel waarvoor we deze goodwill-veiling organiseren."

Plannen voor uitbreiding van het museum lagen al jaren op de plank, maar de financiering daarvoor was een uitdaging. Vorig jaarkwam daarin een keerpunt met de ondersteuning door de gemeente Medemblik en de toetreding van nieuwe bestuursleden. "Voorzichtig bekroop ons het gevoel dat het tij zou gaan keren," vertelt Henriëtte. "Het jaar is nog niet eens twee maanden oud en het lijkt nu al het jaar van het Bakkerijmuseum te worden." Begin dit jaar heeft het museum de sprong gewaagd om het naastgelegen pand aan te kopen. Als klap op de vuurpijl werd vorige week bekend dat ook de Bankgiroloterij de uitbreidingsplannen voor een groot deel zal ondersteunen. Uitzinnig waren ze bij het Bakkerijmuseum en ze zijn de spelers van deze loterij zeer dankbaar.

Nu is het eerst tijd voor de unieke optocht van bakkerstransportmiddelen zaterdag 23 februari, 15.00 uur. Vanaf het Bakkerijmuseum wordt de bakkerskunst symbolisch naar het kasteel gebracht, alwaar ze een week later onder de hamer gaan. Een historische optocht, de moeite waard om mee te maken!