De ouderen bij elkaar.
De ouderen bij elkaar. Foto: Co Backer

'Wij zijn geen ouderenbende'

BEVERWIJK - In een ingelaste commissievergadering van donderdag 14 februari jl. heeft burgemeester Smit van Beverwijk een samenscholingsverbod afgekondigd voor de Pilotenbuurt. Dit samenscholingsverbod moet ervoor zorgen dat de politie kan optreden tegen de gewelddadige jeugdbende die in grote groepen de wijde omgeving onveilig maakt. Deze maatregel betekent dat personen in deze wijk zich niet in groepen van drie op straat mogen ophouden. Ook handhavers worden hierin actief ingezet. Dat dit samenscholingsverbod ook buiten de "grenzen "van de Pilotenbuurt wordt gehandhaafd blijkt uit onderstaand relaas.

Door: Co Backer

Geen (hang)ouderen op de Breestraat

Ouderen op de Breestraat zijn hiervan ook de dupe geworden. Zolang erop de Breestraat banken zijn, worden deze veelvuldig gebruikt door het winkelend publiek. Op de bank bij de Hema zitten bijna iedere middag enkele ouderen die het wel en wee van Beverwijk bespreken. Zo ook was het de bedoeling op dinsdag 19 februari. Door de harde wind die er stond gingen zij onder de overkapping van het lege pand staan waar voorheen Boekenvoordeel zijn winkel had. Aan de overkant waren twee handhavers 3 auto's aan het bekeuren die waarschijnlijk hun parkeergeld niet hadden betaald.

Na deze te hebben uitgeschreven en de "bonnen" onder hun ruitenwissers geplaatst te hebben namen zij plaatst in hun eigen dienstauto. Na twintig minuten kwamen zij eruit en liepen naar de groep toe die onder de overkapping van het lege pand nog volop in gesprek waren. "Heren, wij verzoeken u om deze plaats te verlaten want wij hebben een melding gehad dat de bewoners boven deze winkel overlast hebben van jullie en een samenscholing mag helemaal niet", werd hun medegedeeld. De oudere antwoorden hierop dat zij door de koude wind die er stond onder de overkapping zijn gaan staan. Ook werd erop gewezen dat de bovenwoning leeg stond. "Jullie moet nu hier verdwijnen", werd op niet zo vriendelijke toon door de handhaving kenbaar gemaakt.

Gespannen situatie

De ouderen gingen in gesprek met de handhaving maar wederom werden zij op een niet zo vriendelijk toon gesommeerd te vertrekken. Het tempo lag niet te hoog om te vertrekken en dat was het moment dat handhaving hun gezag toonde. De ouderen moesten hun identiteitspapieren laten zien en hun naam opgeven met adres. Eén oudere vond dat dit toch wel te ver ging en zei dit op gepaste toon richting de handhaving, "wij zijn geen ouderenbende". Gevolg was wel dat alléén hij zijn papieren moest laten zien en zijn naam moest opgeven. Met de mededeling dat hij nu in het politieregister staat vertrokken de ouderen van de Breestraat. Nog steeds zijn deze ouderen ziedend, boos en verbolgen. Als kwajongens weg gestuurd te worden tart alle fatsoensnormen. Uit deze misplaatste actie van handhaving blijkt dat de situatie duidelijk gespannen is in Beverwijk.

Namen van de ouderen zijn bekend bij de redactie