Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Grafietvangers voor Wijk aan Zeeërs

WIJK AAN ZEE - Deze week zijn de eerste 200 grafietvangers binnengekomen. Zij zijn in Wijk aan Zee inmiddels uitgereikt aan bewoners van het dorp. De grafietvangers zijn een uitvinding van twee oud-medewerkers van Tata Steel. Zij bedachten een snelle oplossing voor de hinder van grafietregens in Wijk aan Zee.

Veel gepensioneerden ontmoeten elkaar tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de VOHM ( Vereniging Oud-Hoogovens Medewerkers) in zowel het Dudokhuis als in Heerhugowaard. Daar wordt in de wandelgang natuurlijk ook over de discussies rondom grafietoverlast gesproken. Met als achtergrond researchwerk en onderhoudstechnologie bedachten de twee oud-medewerkers een snelle eenvoudige en goedkope oplossing om het grafiet op te vangen bij de woningen in Wijk aan Zee. Door het apparaat op balkon of terras te plaatsen worden grafietdeeltjes binnen een straal van 10 meter door een electromagnetisch veld beïnvloed en in een trechter opgevangen. Deze trechter kan eenvoudig geleegd worden in de GFT-afvalcontainer. Er is geen aansluiting nodig op het electriciteitsnet want er wordt gebruik gemaakt van zonnecellen. Het apparaat is multifunctioneel uitgevoerd, want het bevat een extra aansluiting voor het opladen van o.a. mobiele telefoons. Als de grafietregens na april 2020 door de bouw van de hal bij Harsco tot het verleden behoren, kan de grafietvanger gewoon als powerbank worden gebruikt.

De grafietvangers zijn afgelopen maandag tussen 12.00 en 13.00 uur uitgereikt bij de ingang van de supermarkt, hoek Boothuisplein in Wijk aan Zee. De eerste 50 stuks zijn gratis verstrekt, Maximaal één per woning en zijn bedoeld voor de echte Wijk aan Zeeërs, die minimaal vijf jaar in het dorp woonachtig zijn. Voor de overigen wordt een kleine vergoeding van 10 euro gevraagd. Omdat de uitvinders geen commercieel doel nastreven wordt het overblijvende bedrag geschonken aan het goede doel Kicoba.

Mochten er meer inwoners een grafietvanger willen aanschaffen dan kunnen zij hun naam en adres op een lijst plaatsen bij de supermarkt zodat er een volgende bestelling kan plaats vinden. Om de prijs te drukken dienen gebruikers wel zelf voor een trechter te zorgen. Het apparaat kan gewoon op de bodem van een tapse bloemenvaas worden gelegd. Er is voor de uitvinding patent aangevraagd en er zal bekeken worden of er op meer plaatsen in de wereld bij staalbedrijven soortgelijke problemen bestaan. De uitvinders, afkomstig uit Heemskerk, willen niet met naam genoemd worden. Ook worden er vragen gesteld of deze grafietvanger voor fijnstof geschikt is. Dat gaat helaas niet, zeggen de uitvinders.