Afbeelding

Positief

Dit jaar mocht ik wederom in de jury plaatsnemen van de 'wedstrijd' om de IJmonder van het jaar. Ik zet het woord wedstrijd speciaal tussen haakjes, want eigenlijk is dat het niet.

Alle genomineerden en in het bijzonder alle finalisten zijn zulke mooie mensen dat het ondoenlijk is om daar een winnaar tussen te vinden. Het zijn allemaal winnaars.

Wat een ontroerende en mooie dingen doen mensen voor de samenleving en wat zetten veel mensen zich toch in voor een ander!

Dit zijn de voorbeelden voor ons allemaal en daarom is het goed dat er zo'n wedstrijd door het Noordhollands Dagblad wordt georganiseerd.

Het nieuws wordt te vaak gedomineerd door negatieve verhalen en alle artikelen die zijn verschenen over de IJmonders van het jaar steken daar in positieve zin bij af.

Ik moest daar ook aan denken toen ik vorige week bij een conferentie met collega-burgemeesters was.

Het thema was 'digitalisering en sociale media'. De vaak extreme en negatieve reacties op sociale media lijken de boventoon te voeren.

Dat komt doordat het zo werkt dat de meest gelezen reacties vaker zichtbaar worden bij andere lezers. Zo worden tegenovergestelde meningen steeds meer verhard.

Dan lijkt het soms of er niets en niemand meer deugt. En in die mening word je als gebruiker van sociale media dan steeds bevestigd.

Wat een verademing is het dan om te horen en te lezen over die prachtige kandidaten voor de IJmonder van het jaar.

Die positiviteit geeft dan een mooi tegenwicht.

Mieke Baltus

Burgemeester van Heemskerk